Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Základy sociální pedagogiky (ZS1BK_ZSP)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu ZS1BK_ZSP - Základy sociální pedagogiky, Pedagogická fakulta, Masarykova univerzita (MU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Předmět seznamuje se základními vývojovými tendencemi a vymezením sociální pedagogiky jako vědní disciplíny, zaměřuje se na paradigmata sociální pedagogiky, postihuje vzájemné vlivy prostředí a výchovy, charakterizuje aktuální problémy sociální pedagogiky.

Osnova

1. Vznik a zdroje sociální pedagogiky jako samostatné vědní disciplíny.2. Cíle, metody a prostředky sociální pedagogiky.3. Funkce výchovy, socializace a kultivace člověka, obsah a její průběh.4. Vztah prostředí a výchovy, typologie prostředí, tzv. přirozená prostředí výchovy.5. Sociální aspekty rodinného prostředí, poruchy rodinného prostředí.6. Sociální aspekty školního prostředí, funkce školy, sociální vztahy ve škole, škola a rodina, škola a lokalita.7. Prostředí sociálních skupin, vliv a význam vrstevnických skupin.8. Sociální aspekty pracovního prostředí, jeho funkce a vlivy.9. Volnočasové prostředí, volný čas jako sociální fenomén, pozitivní trávení volného času, instituce podílející se na využívání volného času.10. Aktuální problémy sociální pedagogiky.

Literatura

Není žádná povinná literatura

Garant

doc. PhDr. Jiří Němec, Ph.D.

Vyučující

doc. PhDr. Jiří Němec, Ph.D.Mgr. Lenka Gulová, Ph.D.Mgr. Martina Kurowski