Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Aplikační blok z psychologie 1 - Metody psychologie (ZS1BP_APB1)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu ZS1BP_APB1 - Aplikační blok z psychologie 1 - Metody psychologie, Pedagogická fakulta, Masarykova univerzita (MU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Cílem programuje poskytnout posluchačům základní informaci o vybraných psychologických metodách výzkumu včetně metod statistického zpracování dat a metodách sběru dat, tj. o diagnostických metodách a technikách, s akcentem na metody a postupy, které lze využít v podmínkách práce učitele 1. stupně základní školy.Na konci kurzu budou posluchači schopni vytvořit a vyhodnotit jednoduchý dotazník a provádět kvalifikovaně skríning dětí potenciálně psychicky nezpůsobilých zahájit školní docházku v běžném termínu.

Osnova

A) Metody výzkumné a metody sběru dat.1. Vybrané metody psychologického a pedagogického výzkumu. Kvantitativní a kvalitativní výzkumná strategie. Metody sběru dat.2. Konstrukce dotazníku pro potřeby školské praxe.3. Základy statistického zpracování souboru dat. Deskriptivní statistika s využitím programu SPSS.B) Diagnostické metody v práci učitele.4. Využití dětské kresby pro posouzení dosaženého stupně psychického vývoje v podmínkách práce učitele.5. Pojem lateralita, vývoj laterality, od narození do 15 let. Metody skríningového ověření laterality. Zkouška laterality Matějčka-Žlaba.6. Skríningové posouzení psychické způsobilosti dětí k zahájení školní docházky.

Literatura

doporučená literaturaŠVANCARA, Josef . Diagnostika psychického vývoje. 3., upr. vyd. Praha: Avicenum, 1980. 395 s. : i. infoMATĚJČEK, Zdeněk. Vývojové poruchy čtení [Matějček, 1978]. 4. vyd. Praha: Státní pedagogické nakladatelství, 1978. 246 s. infoMATĚJČEK, Zdeněk. Praxe dětského psychologického poradenství. 1. vyd. Praha: Státní pedagogické nakladatelství, 1991. 335 s. ISBN 80-04-24526-9. infoPoradenská psychologická diagnostika dětí a dospívajících. Edited by Marie Vágnerová - Jarmila Klégrová. Vyd. 1. Praha: Karolinum, 2008. 538 s. ISBN 978-80-246-1538-7. info

Požadavky

ZS1BP_UVOS Úvod do psychologie || ZS1BP_UvPs Úvod do psychologie Nepředpokládá se znalost témat jiných předmětů, nezbytný je všeobecný přehled a znalost psychologických termínů na úrovni střední školy.

Garant

Mgr. et Mgr. Jan Mareš, Ph.D.

Vyučující

PhDr. Mgr. Kristýna Balátová, Ph.D.