Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Harmonie (ZS1BP_HA)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu ZS1BP_HA - Harmonie, Pedagogická fakulta, Masarykova univerzita (MU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Předmět je zaměřen na orientaci v tonálním harmonickém systému a jeho aplikaci v oblasti vytváření klavírního doprovodu k lidové a umělé písni. Definuje základní principy klavírní stylizace doprovodu lidové písně.

Osnova

Horizontální a vertikální složka harmonie. Základní principy spojování příbuzných a nepříbuzných akordů. Kadence. Obraty kvintakordů. Dominantní septakord. Septakord II. a VII. stupně. Mimotonální dominanty. Melodické tóny. Klavírní stylizace doprovodu lidové písně. Tonální funkce a tzv. kytarové značky akordů.Požadavky ke zkoušce: harmonizace zadaného basu. Teoretická znalost principů tonální harmonie.Literatura:J. Kofroň: Nauka o harmonii, SNP, Praha 1974Zápočet:Praktické ověření znalosti principů tonální harmonie formou zpracování příkladu vedení lidového a umělého dvojhlasu,hra lidové a umělé písně s vlastním doprovodem doprovodem.

Literatura

KOFROŇ, Jaroslav. Učebnice harmonie. 10. upr. vyd. Praha: Editio Bärenreiter Praha, 2002. 178 s. ISBN 80-86385-14-0. info

Garant

doc. Mgr. Petr Hala, Ph.D. et Ph.D.

Vyučující

doc. Mgr. Petr Hala, Ph.D. et Ph.D.