Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Terénní cvičení k výuce o přírodě a společnosti (ZS1BP_ITC)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu ZS1BP_ITC - Terénní cvičení k výuce o přírodě a společnosti, Pedagogická fakulta, Masarykova univerzita (MU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Cílem předmětu je získání dovedností při cestování a pobytu v odlišném geografickém prostředí, získání komunikačních a explanačních zkušeností v cizím prostředí, obohacení teoretických a regionálních geografických vědomostí. Získání schopností připravit a realizovat zahraniční i domácí exkurzi pro žáky a studenty. Terénní praxe cíleně probíhá v zemích a regionech se specifickými etnickými, sociálními a politickými problémy.

Osnova

V průběhu celého týdne studenti projdou čtyřmi tematickými bloky, zaměřenými podle předmětů, které dohromady integrují přírodovědnou výuku v terénu:Biologický denBIOTOPY VÝRAZNĚ OVLIVNĚNÉ ČLOVĚKEM(rybník, pole, louka) - sběr, odlovy a determinace organismů těchto biotopů, potravní vztahy v těchto biotopech a jejich funkce z hlediska přírody a člověka. Součástí je také chemická analýza získaných vzorků vody a půdy.BIOTOPY LESNÍ - porovnávání různých typů lesa s ohledem na výškové stupně a vliv člověka, sběr, odlovy a determinace organismů těchto biotopů, potravní vztahy v těchto biotopech a jejich funkce z hlediska přírody a člověka.Geografický denGEOGRAFICKÁ VYCHÁZKA - práce s GPS přístrojem, seznámení s okolím ATC Jedovnice a CHKO Moravský kras, aplikace geografických úkolů v praxi v terénu, geologické zajímavosti a historické aspekty regionu, povrchové a podpovrchové krasové jevy, vliv člověka na místní krajinu a vliv místní krajina na život lidíHistorický denPUTOVÁNÍ HISTORIÍ REGIONU - středověké osídlení v regionu a jeho současné zdokumentování, sakrální stavby z období baroka, seznámení s obcí Křtiny jako specifickým poutním místem, jeskyně Výpustek a dopad období 2. světové války na místní část Moravského krasu1. Výběr tématu seminární práce: Studium vybrané fyzicko-geografické, ekonomicko-geografické a/nebo sociální /etnické, politické, náboženské, politické/ problematiky. Ekonomický, politický a společenský charakter země nebo vybraného regionu.2. Veřejná prezentace předběžných výsledků.3. Veřejná prezentace finálních výsledků po návratu.4. Příprava článku do populárně-odborného časopisu.

Literatura

Atlasy, mapy,průvodci, cestovní kanceláře, Internet

Garant

doc. PaedDr. Eduard Hofmann, CSc.

Vyučující

Mgr. Iva Frýzovádoc. PaedDr. Eduard Hofmann, CSc.Mgr. Darina Mísařová, Ph.D.doc. RNDr. Boris Rychnovský, CSc.