Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Seminář z literatury pro mládež (ZS1BP_LLMS)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu ZS1BP_LLMS - Seminář z literatury pro mládež, Pedagogická fakulta, Masarykova univerzita (MU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Úspěšným absolvováním předmětu si student prohloubí povědomí o vývoji nejdůležitějších žánrových oblastí v literatuře pro děti a mládež.Student je schopen zhodnotit současnou literární a časopiseckou produkci pro děti a mládež. Je schopen interpretovat literární text s uplatněním literárněvědných poznatků.

Osnova

Literatura pro mládež z pohledu literárních žánrů:1. Časopisectví pro děti a mládež. Vývoj dětských časopisů, přehled současných časopisů, analýza a komparace jednotlivých titulů.2. Lidová slovesnost a její místo v četbě dětí. Podrobná žánrová charakteristika, adaptátoři a sběratelé.3. Poezie pro děti a mládež, nové autorské osobnosti v současné poezii, zvláštnosti tzv. zpívané poezie.4. Autorská pohádka. Pestrost typů autorské pohádky v současné literatuře, autorské adaptace foklorních látek domácích i zahraničních.5. Příběhová próza s dětským hrdinou. Terminologické vymezení, aktuální témata, problematika utilitarity.6. Dobrodružná literatura pro mládež. Specifika české dobrodružné literatury, autorské zastoupení.7. Próza s dívčí hrdinkou. Žánrové proměny v průběhu 20. století, konvence x originalita, podoby současné prózy s dívčí hrdinkou.8. Próza s historickou tematikou. Vymezení pojmu, postavení historické literatury v kontextu literatury pro mládež, dominující témata.9. Próza s přírodní tematikou. Překrývání s jinými žánry, významní autoři a díla.

Literatura

povinná literaturaURBANOVÁ, Svatava a Milena ROSOVÁ. Žánry, osobnosti, díla :(historický vývoj žánrů české literatury pro mládež - antologie). Vyd. 5, upr. a dopl. Ostrava: Ostravská univerzita - Filozofická fakulta, 2005. 239 s. ISBN 80-7368-046-7. infodoporučená literaturačasopis Ladění, časopis Zlatý máj (1956-1997)

Požadavky

NOW ( ZS1BP_LLM2 Literatura pro mládež 2 )

Garant

doc. PhDr. Milena Šubrtová, Ph.D.

Vyučující

Mgr. Ester Nováková, Ph.D.