Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Základy algebry a aritmetiky (ZS1BP_SALG)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu ZS1BP_SALG - Základy algebry a aritmetiky, Pedagogická fakulta, Masarykova univerzita (MU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Na konci kurzu bude student schopen porozumět a vysvětlit následující pojmy: Relace z množiny do množiny a jejich základní vlastnosti.Zobrazení z množiny do množiny. Typy zobrazení, zvláštní případy zobrazení. Zobrazení jako základní pojem školské matematiky - příklady. Ekvivalence množin, podobnost lineárně uspořádaných množin (včetně příkladů z matematiky 1. stupně ZŠ).Konečné a nekonečné množiny.Binární algebraické operace v množině - definice, jejich základní vlastnosti.Algebraické operace v základních číselných množinách, zejména v množině všech přirozených čísel.Algebraické struktury s jednou operací, příklady ze školské matematiky.Algebraické struktury se dvěma operacemi - určení typu algebraické struktury v konkrétních případech, zejména typ algebraické struktury (N,+,.).Homomorfismus a izomorfismus algebraických struktur.

Osnova

Relace z množiny do množiny a jejich základní vlastnosti.Zobrazení z množiny do množiny. Typy zobrazení, zvláštní případy zobrazení. Zobrazení jako základní pojem školské matematiky - příklady. Ekvivalence množin, podobnost lineárně uspořádaných množin (včetně příkladů z matematiky 1. stupně ZŠ).Konečné a nekonečné množiny.Binární algebraické operace v množině - definice, jejich základní vlastnosti.Algebraické operace v základních číselných množinách, zejména v množině všech přirozených čísel.Algebraické struktury s jednou operací, příklady ze školské matematiky.Algebraické struktury se dvěma operacemi - určení typu algebraické struktury v konkrétních případech, zejména typ algebraické struktury (N,+,.).Homomorfismus a izomorfismus algebraických struktur.

Literatura

DRÁBEK, Jaroslav a Václav VIKTORA. Základy elementární aritmetiky : pro učitelství 1. stupně ZŠ a. 1. vyd. Praha: Státní pedagogické nakladatelství, 1985. 223 s. info

Garant

doc. RNDr. Jaroslav Beránek, CSc.

Vyučující

doc. RNDr. Jaroslav Beránek, CSc.