Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Geometrie 2 (ZS1BP_SGE2)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu ZS1BP_SGE2 - Geometrie 2, Pedagogická fakulta, Masarykova univerzita (MU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Na konci tohoto kurzu bude student schopen porozumět a vysvětlit základní geometrické pojmy a relace v rovině a v prostoru, zejména geometrická zobrazení. Hlavním cílem je orientace v pojmovém systému geometrie, rozvíjení geometrické a prostorové představivosti a získání schopnosti samostatně a tvořivě rozvíjet pojmový aparát tak, aby absolvent byl schopen vyučovat geometrické učivo s potřebným nadhledem a správně vedl poznávací činnost žáků v matematice na 1. stupni ZŠ.

Osnova

Základní pojmy elementární geometrie v rovině a v prostoru, jejich vlastnosti a vzájemné vztahy. Vzájemná poloha bodů, přímek a rovin. Řešení základních polohových úloh v prostoru - průsečík přímky s rovinou, průsečnice dvou rovin. Volné rovnoběžné promítání, princip. Užití volného rovnoběžného promítání při řešení základních polohových úloh v prostoru. Aplikace - konstrukce rovinných řezů jehlanů a krychlí. Základní geometrická tělesa a jejich sítě. Geometrická tělesa v učivu matematiky na 1. stupni ZŠ. Zobrazení, geometrická zobrazení v rovině a v prostoru. Shodná zobrazení v rovině a v prostoru, shodnost geometrických útvarů, souměrnost geometrických útvarů. Skládání shodných zobrazení v rovině, grupa rovinných shodností.Shodná zobrazení v úlohách.Využití shodných zobrazení v učivu matematiky na 1. st. ZŠ.

Literatura

doporučená literaturaFRANCOVÁ, Marta a Milena VAŇUROVÁ . Rovinné řezy mnohostěnů. Brno: Masarykova univerzita, 2009. Elportál [online]. ISSN 1802-128X. URL infoFRANCOVÁ, Marta a Květoslava MATOUŠKOVÁ. Kapitoly ze základů stereometrie pro studium učitelství 1. stupně základní školy. Vyd. 1. Brno: Vydavatelství Masarykovy univerzity, 1994. 60 s. ISBN 80-210-0840-7. infoFRANCOVÁ, Marta, Květoslava MATOUŠKOVÁ a Milena VAŇUROVÁ. Texty k základům elementární geometrie :pro studium učitelství 1. stupně základní školy. 2. opr. vyd. Brno: Masarykova univerzita, 1994. 107 s. ISBN 80-210-0880-6. infoFRANCOVÁ, Marta, Květoslava MATOUŠKOVÁ a Milena VAŇUROVÁ. Sbírka úloh z elementární geometrie. Vyd. 1. Brno: Masarykova univerzita v Brně, 1992. 86 s. ISBN 80-210-0404-5. infoneurčenoKOUŘIM, Jaroslav, Ondrej ŠEDIVÝ a František KUŘINA. Základy elementární geometrie : pro učitelství 1. stupně ZŠ. 1. vyd. Praha: Státní pedagogické nakladatelství, 1985. 156 s. info

Garant

doc. RNDr. Jaroslav Beránek, CSc.

Vyučující

Mgr. Eva Nováková, Ph.D.