Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Seminář ke speciální pedagogice 1 (ZS1BP_SP1S)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu ZS1BP_SP1S - Seminář ke speciální pedagogice 1, Pedagogická fakulta, Masarykova univerzita (MU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Cílem předmětu je prohloubit učivo z přednášky z oboru speciální pedagogika. Požaduje se aktivní účast na seminářích, příprava prezentace na vybrané téma (viz níže - informace učitele) a jeho interpretace a skupinová diskuse k presentovanému tématu. Cílem předmětu je prohloubení znalostí o problematice speciální pedagogiky, o edukaci žáků se speciálními vzdělávacími potřebami.Výstupy z učení:Student by měl být schopen aplikovat přístupy ke vzdělávání a výchově dětí a žáků se speciálními vzdělávacími potřebami. V rámci předmětu student propojí získané základními pojmy z přednášek (na teoretické úrovni) s paralalelou praktických výstupů týkající se problematiky probraných oblastí speciální pedagogiky.Student je po absolvování připraven na integraci žáků se speciálními vzdělávacími potřebai do běžné školy.

Osnova

Okruhy:Speciální pedagogikaIntegrace, inkluze, Pedagogicko-psychologický poradenský systém v České republice, zaměstnávání, nestátní neziskové organizace, církevní organizace, dobrovolnictvíIntegrace, inkluze – formy, možnosti integrace v současnosti, podmínky integrace, případové studieDiagnostika – cíle, metody, terminologie, případová studiePoradenské služby – funkce SPC, PPP, SVPRámcové vzdělávací programy, podmínky vzdělávání žáků se speciálními vzdělávacími potřebami, legislativa - prezentace školního vzdělávacího programuSpecifické poruchy učení - reedukace, vzdělávání, didaktické pomůcky, jejich využíváníPoruchy chování - intervence, vzdělávání, zařízení, případové studieTělesné postižení – možnosti léčby, možnosti vzdělávání, DMO, osobní asistence, architektonické bariéry, případové studieMentální postižení - vzdělávání, Downův syndrom, demence, pseudooligofrenie, zařízení sociálních služeb a jejich fungování, případové studieAutismus - vzdělávání, filmy, knihy, případové studieZrakové postižení - vzdělávání, praktické rady pro komunikaci a přístup, protetické pomůcky a jejich využití, případové studieSluchové postižení - vzdělávání, možnosti komunikace, praktické rady pro komunikaci a přístup, protetické pomůcky a jejich využití, případové studieNarušená komunikační schopnost – reedukace, intervence, podpora, případové studieAlternativní a augmentativní komunikace – charakteristika jednotlivých systémů, případové studie

Literatura

povinná literaturaPIPEKOVÁ, J. (ed.) Kapitoly ze speciální pedagogiky. 2. rozšířené a přepracované vydání. Brno: Paido, 2006. ISBN 80-7315-120-0.neurčenoCHVÁTALOVÁ, H. Jak se žije dětem s postižením. Praha:Portál, 2001.ISBN 80-7178-588-1.VÍTKOVÁ, M. (ed.) Integrativní speciální pedagogika. Integrace školní a sociální.

Garant

prof. PhDr. Marie Vítková, CSc.

Vyučující

PhDr. Lenka Gajzlerová, Ph.D.Mgr. Michaela FialováMgr. Tereza KrčmářováMgr. Kateřina ŠimčíkováMgr. Jan Viktorin