Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Seminář ke školní pedagogice I (ZS1BP_SSP1)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu ZS1BP_SSP1 - Seminář ke školní pedagogice I, Pedagogická fakulta, Masarykova univerzita (MU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Školní pedagogika je integrovaný pedmt, který zahrnuje výbr problém, tradin obsažených v obecné didaktice a teorii výchovy, ale zasahujících i do oblasti pedagogické a sociální psychologie a psychologie osobnosti. Na konci tohoto kurzu bude student schopen:porozumět situačně zaměřené teorii a vysvětlit na příkladech možnosti její aplikace;zpracovat jednoduché výzkumné šetření ke zjištění hodnotových preferencí dětí (např.test Tří přání);charakterizovat a vysvětlit trendy v pojetí výchovy pro 21. stoletípopsat cíle, obsah, prostředky výchov (mravní, estetické, pracovní…),charakterizovat výchovné činnosti třídního učitele,srovnat vybrané klasické a moderní výchovné systémy;analyzovat (vytvořit konspekt) 1-2 pedagogické prace na základě výběru z doporučené literatury;zhodnotit podle dohodnutých kritérií úroveň výchovy ve třídě; zdůvodnit výběr výchovných opatření v simulovaných situacích;analyzovat nejvýznamnější koncepce výuky v historii- charakterizovat kurikulární problematiku v českém základním vzdělávání- provést didaktickou analýzu učiva- stanovit výukový cíl s využitím Bloomovy taxonomie kognitivních cílů- zpracovat plán učiva pro několik vyučovacích jednotek (seminární práce)- popsat výukové strategie- navrhnout způsob ověření výsledků učení (didaktický test, pracovní list apod.)- analyzovat možnosti a procesy školního hodnocení.

Osnova

Škola a vzdělání.Učitel a žák, školní třída.Spolupráce rodiny a školy.Morálka dnešních dětí a společnosti a její teoretická východiska.Kázeň a výchova k ukázněnosti. Výchovné problémy ve škole a jejich řešení.Osobnostní rozvoj v kurikulu základního vzdělávání (globální výchova. environmentální výchova, estetický, pracovní a tělesný rozvoj žáka).Školní vyučování.Proměny kurikula základního vzdělávání (obsah výuky, vzdělávací kurikulum, standardy 1. st. ZŠ, učební plán, osnovy, učebnice).Plánování pedagogické práce.Vyučovací postupy a strategie.Organizace vyučování.Výsledky výuky a jejich zjišťování.Individualizace a diferenciace ve vzdělávání a výuce.

Literatura

Studie z teorie a metodiky výchovy (Variant.) : Kapitoly z teorie a metodiky výchovy. II. Edited by Stanislav Střelec. infoPedagogika pro učitele :podoby vyučování a třídní management, osobnost učitele a jeho autorita, inovace ve výuce, klíčové kompetence ve vzdělávání, práce s informačními prameny, pedagogická diagnostika. Edited by Alena Vališová - Hana Kasíková. 2. rozš. a aktualiz. vyd. Praha: Grada Publishing, 2011. 456 s. ISBN 9788024733579. infoHORKÁ, Hana , Hana FILOVÁ , Tomáš JANÍK a Jana KRATOCHVÍLOVÁ . Studie ze školní pedagogiky. Brno: MU, 2009. 180 s. Řada pedagogiky a psychologie. ISBN 978-80-210-4859-1. infoHORKÁ, Hana . Ekologická dimenze výchovy a vzdělávání ve škole 21. století. Brno: PdF MU, 2005. 158 s. ISBN 80-210-3750-4. infoHORKÁ, Hana . Výchova pro 21. století. Koncepce globální výchovy v podmínkách české školy. 2. rozšířené a doplněné. Brno: Paido, 2000. 127 s. ISBN 80-85931-85-0. infoSTŘELEC, Stanislav. Kapitoly z teorie a metodiky výchovy. Brno: Paido, 1998. 189 s. ISBN 80-85931-61-3. infoSTŘELEC, Stanislav . Kapitoly z teorie a metodiky výchovy. 1. Brno: Paido - edice pedagogické literatury, 1998. 189 s. ISBN 80-85931-61-3. infoSTŘELEC, S. a A KOL. Kapitoly z teorie a metodiky výchovy. Brno: Paido, 1998. infoSTŘELEC, Stanislav, Stanislava KUČEROVÁ, Vladimír SPOUSTA, Bohumír BLÍŽKOVSKÝ, Vladimír JŮVA a S. SVOBODOVÁ. Texty ke studiu otázek výchovy. 1. vyd. Brno: Paido, 1994. 67 s. ISBN 80-901737-8-0. info

Garant

doc. PaedDr. Hana Horká, CSc.

Vyučující

PhDr. Hana Filová, Ph.D.doc. PaedDr. Hana Horká, CSc.