Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Zdravotní tělesná výchova (ZS1BP_TVZD)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu ZS1BP_TVZD - Zdravotní tělesná výchova, Pedagogická fakulta, Masarykova univerzita (MU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Po absolvování předmětu je student schopen porozumět, vysvětlit a v praxi aplikovat problematiku zdravotních oslabení a ovládat vhodné metody a prostředky pro pozitivní ovlivňování funkce pohybového aparátu s cílem využít získané poznatky ve vyučovacích hodinách z hlediska prevence vadného držení těla.

Osnova

1. Význam pohybové aktivity pro zdravý vývoj jedince, výchova návyku správného držení těla.2. Zásady správného postupu při úpravě svalových dysbalancí, nácvik správných pohybových stereotypů, metody vyšetřování a hodnocení držení těla.3. Vhodná vyrovnávací cvičení - protahovací, posilovací, dechová a relaxační cvičení pro děti s vadným držením těla, případně jako prevence vadného držení těla.4. Ukázky částí hodin TV a tělovýchovných chvilek s využitím vhodných prostředků a metod z oblasti zdravotní tělesné výchovy.

Literatura

ČERMÁK, J. et al. Záda už mě nebolí. Praha: Sport pro všechny, 1992.KOPŘIVA, Z., KOPŘIVOVÁ, J. Vyrovnávací cvičení. Brno: SPA, 1997.ŠERÁKOVÁ, H. Cvičím pro zdraví a baví mě to. Brno: MU, 2009. ISBN 978-80-210-4833-1.ADAMÍROVÁ,J. et al. Zdravotní tělesná výchova. Praha: ČASPV, 2005. ISBN 80-86586-15-4.

Garant

doc. PaedDr. Vladislav Mužík, CSc.

Vyučující

PaedDr. Hana Janošková, Ph.D.Mgr. Hana Šeráková, Ph.D.Mgr. Jaroslav Vrbas, Ph.D.