Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Alternativní školy (ZS1MP_ALS)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu ZS1MP_ALS - Alternativní školy, Pedagogická fakulta, Masarykova univerzita (MU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Cílem předmětu je orientovat studenty v nabídce tzv. “alternativních škol” v českých edukačních podmínkách tak, aby se teoreticky i prakticky seznámili s pojmy “alternativní škola”, “vzdělávací alternativa”, alternativní didaktické postupy, inovativní škola. Po ukončení tohoto předmětu by studenti měli být schopni- vysvětlit pedagogické, psychologické a filozofické souvislosti nejznámějších historických i současných koncepcí výuky a využívali těchto znalostí pro lepší porozumění moderním tendencím ve výchově a vzdělávání- provést písemnou reflexi absolvovaných hospitací- vyjádřit vlastní názor na vybrané koncepce a argumentovat jejPředmět je realizován jako kombinovaný model seminářů a hospitací ve školských zařízeních inovativního charakteru a následnými reflexemi. Výběr škol bude prováděn společně se studenty.

Osnova

1. Historické kořeny alternativních škol.2. Teorie a praxe alternativních škol v ČR a v Brně (v akčním rádiu MU v Brně) – přehled. Školy státní a nestátní – církevní, nadační a soukromé.3. Možnosti 1. st. ZŠ v oblasti vzdělávacích inovací. Hospitace v ZŠ Řeznovice u Ivančic (projektová výuka). ZŠ Droždín (Národní škola) – hospitace s reflexí.4. Daltonský plán a školy s prvky daltonského plánu v ČR. Hospitace v ZŠ Rašínova.5. Projekt “Začít spolu” (Step by Step) a jeho specifika. Hospitace v ZŠ Pramínek – Heyrovského, Brno.6. Speciální školy a třídy ve smyslu vzdělávací alternativy.7. Klima školy a třídy v “alternativních” školách.

Literatura

PRŮCHA, Jan. Moderní pedagogika. 3., přeprac. a aktualiz. vy. Praha: Portál, 2005. 481 s. ISBN 80-7367-047-X. infoPRŮCHA, Jan. Alternativní školy a inovace ve vzdělávání. 2. aktualiz. vyd. Praha: Portál, 2004. 141 s. ISBN 80-7178-977-1. infoKREJČOVÁ, Věra a Jana KARGEROVÁ. Vzdělávací program Začít spolu :metodický průvodce pro I. stupeň základní školy. Vyd. 1. Praha: Portál, 2003. 228 s. ISBN 80-7178-695-0. infoSVOBODOVÁ, Jarmila a Vladimír JŮVA. Alternativní školy. 2. dopl. vyd. Brno: Paido, 1996. 112 s. ISBN 80-85931-19-2. info

Garant

PhDr. Hana Filová, Ph.D.

Vyučující

PhDr. Hana Filová, Ph.D.