Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Kapitoly z didaktiky českého jazyka 1 (ZS1MP_CjK1)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu ZS1MP_CjK1 - Kapitoly z didaktiky českého jazyka 1, Pedagogická fakulta, Masarykova univerzita (MU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Po absolvování je student schopen charakterizovat didaktiku českého jazyka jako vědní obor a vysvětlit vztah k jiným vědním oborům. Orientuje se v cílech, pojetí a obsahu jazykového vyučování, a to na základě RVP ZV - ŠVP ZV a Standardů pro český jazyk). Na základě nabytých vědomostí dokáže: - posoudit jazykové a didaktické zpracování učiva ve vybraných typech učebnic; - porovnat obsah učiva v jednotlivých ročnících se základními školními dokumenty; - vytvořit pro žáky různé typy cvičení s ohledem na osvojování klíčových kompetencí; - sestavit přípravu na různé typy vyučovacích hodin, zná jejich strukturu.

Osnova

1. Předmět didaktiky mateřského jazyka a její vztah k jiným vědním oborům.2. Pojetí vyučování českému jazyku v minulosti a v současnosti.3. Cíle a úkoly jazykového vyučování.4. Osobnost učitele ve vyučování mateřštiny, výchova k národnímu vědomí a národním hodnotám.5. RVP ZV a Standardy pro český jazyk; učebnice a další učební pomůcky.6. Pravopis, sepětí pravopisného a mluvnického učiva.7. Pravopis lexikální, morfologický a syntaktický.8. Osvojování jmenných a slovesných kategorií, nejvhodnější metody a postupy.9. Hodnocení a klasifikace žáků.

Literatura

HAUSER, Přemysl , Květoslava KLÍMOVÁ , Ivo MARTINEC a Helena KNESELOVÁ . Didaktika českého jazyka pro 2. stupeň ZŠ. 1. vyd. Brno: Masarykova univerzita, 2007. 139 s. Didaktika českého jazyka. ISBN 978-80-210-4244-5. infoČECHOVÁ, Marie a Vlastimil STYBLÍK. Čeština a její vyučování :didaktika českého jazyka pro učitele základních a středních škol a studenty učitelství. 2., upr. vyd., v SPN vyd. 1. Praha: SPN - pedagogické nakladatelství, 1998. 264 s. ISBN 80-85937-47-6. infoBRABCOVÁ, Radoslava. Didaktika českého jazyka pro studující oboru učitelství na prvním stupni základní školy. 1. vyd. Praha: Státní pedagogické nakladatelství, 1990. 183 s. ISBN 80-04-24251-0. info

Požadavky

Student ovládá poznatky z fonetiky a fonologie, tvoření slov, morfologie a syntaxe.

Garant

PaedDr. Květoslava Klímová, Ph.D.

Vyučující

PaedDr. Květoslava Klímová, Ph.D.