Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Kapitoly z didaktiky českého jazyka 2 (ZS1MP_CjK2)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu ZS1MP_CjK2 - Kapitoly z didaktiky českého jazyka 2, Pedagogická fakulta, Masarykova univerzita (MU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Slohové vyučování jako jedna ze složek mateřského jazyka. Student dokáže definovat hlavní cíle a úkoly slohového vyučování na 1. stupni ZŠ. Slohové útvary v osnovách pro 1. stupeň umí charakterizovat a dobře se orientuje ve slohovém učivu v učebnicích českého jazyka, ovládá metody vyučování slohu. Student je schopen:- posoudit didaktické zpracování slohového učiva ve vybraných typech učebnic;- porovnat obsah učiva v jednotlivých ročnících se základními školními dokumenty;- vytvořit pro žáky různé typy slohových cvičení s ohledem na osvojování klíčových kompetencí;- na základě žákovy slovní zásoby volit ve vyučovacích hodinách slohu vhodné metody a formy práce.

Osnova

1. Cíl a obsah vyučování slohu na 1. stupni ZŠ.2. Slohové učivo v osnovách, učebnicích a metodických příručkách pro 1. stupeň ZŠ.3. Charakteristika slohových útvarů probíraných na 1. stupni ZŠ.4. Metody vyučování slohu.5. Opravy a hodnocení slohových projevů.6. Problematika témat slohových prací na 1. stupni.7. Příprava učitele na vyučovací hodinu slohu.8. Využití slohového učiva v jiných předmětech.

Literatura

povinná literaturaKLÍMOVÁ, Květoslava a Ivana KOLÁŘOVÁ . Čeština zajímavě a komunikativně II. 1. vyd. Praha: Grada Publishing, a. s., 2014. 336 s. Pedagogika. ISBN 978-80-247-4120-8. infoKLÍMOVÁ, Květoslava a Ivana KOLÁŘOVÁ . Čeština zajímavě a komunikativně I. 1. vyd. Praha: Grada Publishing, a. s., 2013. 296 s. Pedagogika. ISBN 978-80-247-4112-3. infoHUBÁČEK, Josef. Didaktika slohu : pro posluchače pedagogických fakult, studenty učitelství v 1.-4. ročníku základní školy. 1. vyd. V Praze: Státní pedagogické nakladatelství, 1990. 236 s. infodoporučená literaturaČECHOVÁ, Marie. Komunikační a slohová výchova. Vyd. 1. Praha: ISV nakladatelství, 1998. 226 s. ISBN 80-85866-32-3. info

Požadavky

Student ovládá dobře poznatky z lexikologie a stylistiky.

Garant

PaedDr. Květoslava Klímová, Ph.D.

Vyučující

PaedDr. Květoslava Klímová, Ph.D.