Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Didaktika literární výchovy (ZS1MP_LDLP)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu ZS1MP_LDLP - Didaktika literární výchovy, Pedagogická fakulta, Masarykova univerzita (MU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Po absolvování předmětu student porozumí základním otázkám oboru, bude schopen vysvětlit problematiku obecného pojetí literární výchovy i pojetí kurikula, vysvětlit zákonitosti procesu literární komunikace a recepce textu, základní aspekty literárněvýchovného procesu a didaktické interpretace apod. Získané obecné teoretické poznatky bude schopen aplikovat na podmínky 1. stupně ZŠ.

Osnova

1. Didaktika literární výchovy jako vědní disciplína, základní literatura.2. Proces recepce literárního textu, literární komunikace, literárněvýchovný proces a jeho složky (činitelé vyučování literatuře). Funkční,literární, kulturní gramotnost.3. Vývoj názorů na literární výchovu v primární škole; proměny čítanek jako základních učebních prostředků, funkce čítanky.4. Pojetí literární výchovy v primární škole v platných vzdělávacích programech. Literární výchova v Rámcovém vzdělávacím programu pro základní vzdělávání: terminologie RVP ZV ve vztahu k terminologii oboru; otázky struktury cílů dle RVP ZV - cíle literárního vyučování ve vztahu k vzdělávacímu oboru, oblasti a klíčovým kompetencím; literární výchova v RVP ZV a ŠVP ZV (očekávané výstupy a učivo a možnosti jejich konkretizace v učebních osnovách); literární výchova v kontextu průřezových témat a potenciální integrace předmětů.5. Upevňování techniky čtení, diagnostické prověrky, práce se zaostávajícími čtenáři, čtení s věcným porozuměním, přístupy k výuce čtení ("top-down", "bottom-up" přístup).6. Příprava učitele na hodinu literární výchovy a její složky (literárněvědná, pedagogicko-psychologická, metodická).7. Literárněvýchovný proces a jeho fáze, funkce a metody motivace.8. Interpretace uměleckého textu jako jedna z fází literárněvýchovného procesu; funkce a metody didaktické interpretace. Didaktická interpretace jako metoda řešení problémů.9. Literárně estetické činnosti - reprodukční, produkční (přehled).10. Metody a formy práce podporující směřování výuky literární výchovy k dosahování klíčových kompetencí (rozvoj komunikativních kompetencí, práce s modelovými situacemi, využití axiologické složky literárních textů)11. Mimočítanková četba, hodiny tzv. aktuální literární výchovy;kultivace osobnosti žáka jako čtenáře, filmového a televizního diváka.

Literatura

Rámcový vzdělávací program pro základní vzdělávání. http://www.vuppraha.czObert, V. Detská literatúra a čitaťeľský rozvoj dieťaťa. Bratislava: Litera, 1998.GEJGUŠOVÁ, I. Interpretace uměleckého textu v literární výchově na základní škole. Ostrava: PdF OU, 2009.TOMAN, Jaroslav. Didaktika čtení a primární literární výchovy. 1. vyd. České Budějovice: Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích, 2007. 116 s. ISBN 978-80-7394-038-6. infoZÍTKOVÁ, Jitka . Kapitoly z didaktiky literární výchovy ve 2.-5. ročníku základní školy. Brno: PdF MU, 2004. 56 s. ISBN 80-210-3327-4. infoTOMAN, Jaroslav. Metodická příručka k čítankám pro 2.- 5. ročník základní školy. Praha: Fortuna, 2000. 111 s. ISBN 80-7168-682-4. infoTOMAN, Jaroslav. Dětské čtenářství a literární výchova. Brno: Cerm, 1999. 22 s. ISBN 80-7204-111-8. infoCHALOUPKA, Otakar. Škola a počátky dětského čtenářství. 1. vyd. Praha: Victoria Publishing, 1995. 101 s. ISBN 80-85865-41-6. infoTOMAN, Jaroslav. Vybrané kapitoly z didaktiky čtení a literární výchovy. II, Literární výchova na 1. stupni základní školy. České Budějovice: Pedagogická fakulta v Českých Budějovicích, 1990. 65 l. infoTOMAN, Jaroslav. Vybrané kapitoly z didaktiky čtení a literární výchovy. 1, Výcvik čtení, rozvoj kultury mluvené řeči a vyjádřování žáků na 1. stupni základní školy. 1. vyd. České Budějovice: Pedagogická fakulta v Českých Budějovicích, 1990. 70 s. infoPLCH, Jaromír. O výchově slovesným uměním v mladším školním věku. 1. vyd. Praha: Státní pedagogické nakladatelství, 1981. 197 s. info

Požadavky

ZS1BP_LLM2 Literatura pro mládež 2

Garant

doc. PhDr. Milena Šubrtová, Ph.D.

Vyučující

Mgr. Jitka Zítková, Ph.D.