Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Specializace: Specifické poruchy učení (ZS1MP_SP2P)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu ZS1MP_SP2P - Specializace: Specifické poruchy učení, Pedagogická fakulta, Masarykova univerzita (MU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Předmět SPU. Etiologie, klasifikace a charakteristika jednotlivých typů SPU. Možnosti nápravy. Metodiky, didaktiky. Systém speciálních zařízení pro péči o žáky se SPU. Prevence, integrace, poradenství.Student si osvojí základní tzerminologii a přístupy k žákům s SPU.

Osnova

Definice specifických poruch učení.Charakteristika a projevy jednotlivých dysporuch. Příčiny SPU. Vzdělávání žáků se SPU ve školství ČR, legislativa. Vzdělávání žáků se SPU v běžné třídě základní školy. Hodnocení a klasifikace žáků se SPU. Prevence SPU, deficity dílčích funkcí, screening SPU. Depistáž SPU, diagnostika v běžné třídě základní školy. Školní dotazník.Diagnostika specifických poruch učení, diagnostické metody. Osobnostní specifika osob se SPU (city, volní vlastnosti, komunikace, socializace). Charakteristika lehké mozkové dysfunkce (LMD), poruchy pozornosti (ADD), poruch pozornosti s hyperaktivitou (ADHD). Příznaky, projevy. Základní informace o reedukaci SPU. Přehled možností, metod a forem reedukace (dyslexie,dysgrafie,dysortografie,dyskalkulie,dyspraxie,AD/HD,zrakového a sluchového vnímání). Výuka cizího jazyka a možnosti využití počítačů v reedukaci SPU, SPU a dospělost

Literatura

BARTOŇOVÁ, M. (ed.) Edukace žáků se speciálními vzdělávacími potřebami. Zaměření na edukaci žáků se specifickými poruchami učení. Brno: MSD. ISBN 80-86633-38-1.BARTOŇOVÁ, M. Kapitoly ze specifických poruch učení II. Reedukace specifických poruch učení. Brno: MU, 2005. ISBN 80-210-3822-5.BARTOŇOVÁ, M. Kapitoly ze specifických poruch učení I. Vymezení současné problematiky. Brno: MU, 2004. ISBN 80-210-3613-3.

Garant

prof. PhDr. Marie Vítková, CSc.

Vyučující

PhDr. Mgr. Alena Franková, DiS., Ph.D.