Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Metagenomika (Bi0036)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu Bi0036 - Metagenomika, Přírodovědecká fakulta, Masarykova univerzita (MU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Metagenomika se zabývá studiem genomů příbuzných, ale ne zcela identických mikrobních populací za použití genetických a molekulárních technik. Cílem přednášek je seznámit studenty se základními pojmy, nástroji a také s nejčastějším využitím metagenomiky. Součástí cyklu přednášek budou také přednášky přizvaných odborníků a ukázka přístrojů využívaných při studiu mikrobiálních společenstev, zejména sekvenátorů druhé generace.

Osnova

1. Historie, základní pojmy bakteriální metagenomiky a seznámení s problematikou odběru vzorků, izolace bakteriální DNA.2. Sekvenování druhé generace a další moderní molekulárně-biologické techniky využívající se v metagenomice.3. Úvod do metagenomiky eukaryotních mikroorganismů.4. Úvod do virové metagenomiky.5. Mikrobiální složení v různých typech prostředí, jako je např. zažívací trakt člověka, voda, půda.8. Praktická ukázka programů pro analýzu metagenomických studií se zaměřením na bakteriální společenstva.9. Metatranskriptomika.

Požadavky

Bi4090 Obecná mikrobiologie || Bi2060 Základy mikrobiologie || Bi7170 Lékařská mikrobiologie Přednáška je určena především pro studenty zaměření mikrobiologie a studenty se zájmem o ekologii mikroorganizmů.

Garant

doc. RNDr. Miroslav Němec, CSc.

Vyučující

Mgr. Petra Vídeňská, Ph.D.doc. RNDr. Miroslav Němec, CSc.