Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Užitkové rostliny (Bi0090)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu Bi0090 - Užitkové rostliny, Přírodovědecká fakulta, Masarykova univerzita (MU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

pochopit vývoj vztahů mezi lidstvem a rostlinstvem,definovat vývojová centra kulturních rostlin na Zemipoznat původ základních obilnin, rostlin skýtající jedlé hlízy, ovocných stromů a keřů, zeleniny, koření, rostlin cukrodárných a olejodárných a druhů skýtajících textilní vlákna a dřevo.

Osnova

1) Historie poznávání, využívání a pěstování kulturních rostlin.2-3) Vývojová centra kulturních rostlin a nejdůležitější druhy v nich šlechtěné.4) U nás pěstované obiloviny, historie jejich šlechtění, nejdůležitější typy, ekologické nároky, význam.5) Exotické obiloviny, původ, rozšíření, ekologické nároky, význam z hlediska regionálního i celosvětového.6) Rostliny skýtající jedlé oddenky a hlízy, ságotvorné dřeviny.7)Středoevropské ovoce (výchozí druhy, bohatství kultivarů, význam z hlediska využití i z hlediska zachování genofondu.8) Citrusové plody Starého i Nového světa.9) Banánovník, fíkovník, kokosovník, mangovník, aktinidie, rajčenka, kaki.10) Granátovník, pistacie, olivovník, kaštanovník, rakytník.11) Kávovník, kakaovník, čajovník, kolovník.12) U nás pěstované druhy koření13) Exotické druhy koření.

Literatura

VALÍČEK, Pavel a A KOLEKTIV. Užitkové rostliny tropů a subtropů. Praha: Academia, 1989. 416 s. ISBN 80-200-0000-3. infoKYBAL, Jan a Jiřina KAPLICKÁ. Naše a cizí koření. Praha: SZN, 1988. 225 s. infoPOLÍVKA, František. Užitkové a pamětihodné rostliny cizích zemí. Olomouc: R. Promberger, 1908. 646 s. info

Požadavky

( Bi1090 Fylog. a diver. řas a hub || B1090 Systém a fylog. niž. rostlin || B2060 Syst. a fylog. nižších rostlin )&&( Bi2030 Fylog. a diver. vyš. rostlin || B2030 Systém a fylog. vyš. rostlin || B3090 Syst. fylogen. vyšších rostlin )&&(! BA090 Užitkové rostliny )Omezení zápisu do předmětu : 0. Předmět je nabízen i studentům mimo mateřský obor.

Garant

doc. RNDr. Vít Grulich, CSc.

Vyučující

doc. RNDr. Vít Grulich, CSc.