Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Teoretické základy informatiky (Bi2011)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu Bi2011 - Teoretické základy informatiky, Přírodovědecká fakulta, Masarykova univerzita (MU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Hlavní cíle kurzu jsou:rozumět základům logiky, grafů, automatů a formálních jazyků;rozvinout schopnost abstrakce.

Osnova

Číselné soustavy.Výrokový počet, Booleova algebra.Predikátový počet.Základní pojmy z teorie grafů.Eulerovské a hamiltonovské grafy, stromy.Kostra grafu, hledání optimální cesty.Konečné automaty.Zásobníkové automaty.Gramatiky a jazyky, Chomského klasifikace.Vztah konečných automatů a regulárních jazyků.Vztah zásobníkových automatů a bezkontextových jazyků.Základní metody syntaktické analýzy bezkontextových jazyků.Lineárně ohraničené automaty.Turingovy stroje.

Literatura

Fuchs, E.: Diskrétní matematika a Teorie množin pro učitele (CD-ROM). Masarykova univerzita, Brno, 2000.Fuchs, E.: Diskrétní matematika pro učitele. Masarykova univerzita, Brno, 2001.Kolář, J., Štěpánková, O., Chytil, M.: Logika, algebra, grafy. SNTL, Praha, 1989.Molnár, L', Češka, M., Melichar, B.: Gramatiky a jazyky. Alfa, Bratislava, 1987.Štěpán, J.: Formální logika. FIN, Olomouc, 1995.

Garant

doc. RNDr. Ladislav Dušek, Ph.D.

Vyučující

RNDr. Miroslav Kubásek, Ph.D.