Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Fylogeneze a diverzita vyšších rostlin - cvičení (Bi2030c)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu Bi2030c - Fylogeneze a diverzita vyšších rostlin - cvičení, Přírodovědecká fakulta, Masarykova univerzita (MU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Systém a evoluce rostlin je jednou z úvodních disciplin studia biologie. Předmět je určen studentům oboru systematická biologie a učitelství biologie. Cvičení tvoří nedílnou součást přednášky a jejich hlavním cílem je znalosti nabyté studiem spojit s konkrétní představou vytvořenou během pozorování živých nebo preparovaných modelových objektů a fixovanou nákresem s vysvětlivkami. Důraz je při tom kladen na srovnávací morfologii tj. zejména u čeledí kvetoucích rostlin jsou tyto prezentovány na základě jednoho "modelového druhu".

Osnova

1. a 2: Organologie: kořen, stonek, list, květ (+ opylení), plod, šíření diaspor; 3. Bryophyta; 4. Lycopodiophyta; 5. Psilotophyta a Equisetophyta; 5. Polypodiophyta 6. Nahosemenné 1: Cycadophyta a Pinophyta (Gingkoopsida); 7. Nahosemenné 2: Pinophyta (Pinopsida), Gnetophyta; 8-14. Vybrané významné čeledi krytosemenných v závislosti na fenologické situaci.

Literatura

SMEJKAL, Miroslav. Systém a evoluce vyšších rostlin. In Fylogeneze, systém a biologie organismů. 1. vyd. Praha: Státní pedagogické nakladatelství, 1992. s. 205-349. ISBN 80-04-22815-1. infoHENDRYCH, Radovan. Systém a evoluce vyšších rostlin : učební přehled [Hendrych, 1986]. 2. upr. vyd. Praha: Státní pedagogické nakladatelství, 1986. 499 s. info

Požadavky

NOW ( Bi2030 Fylog. a diver. vyš. rostlin )&&( Bi1090 Fylog. a diver. řas a hub && Bi1090c Fylog. a diver. řas a hub -cv. )

Garant

doc. RNDr. Petr Bureš, Ph.D.

Vyučující

doc. RNDr. Petr Bureš, Ph.D.Mgr. Petr Šmarda, Ph.D.Mgr. Olga Rotreklová, Ph.D.Mgr. Daniela Bártová DittrichováMgr. Tereza ČuprováMgr. et Mgr. Pavel DaněkMgr. Andrea GálováMgr. Markéta ChudomelováMgr. Veronika KalníkováMgr. Veronika Kalusová, Ph.D.Mgr. Ivana LipnerováMgr. Pavel NovákMgr. Barbora ObstováMgr. Tomáš PeterkaMgr. Zuzana PleskováMgr. Jana ProcházkováMgr. Hana SekerkováMgr. Markéta TáborskáMgr. Adam VelebaMgr. Pavel VeselýMgr. Ondřej Vild