Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Základy mikrobiologie - cvičení (Bi2060c)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu Bi2060c - Základy mikrobiologie - cvičení, Přírodovědecká fakulta, Masarykova univerzita (MU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Cílem praktických cvičení z obecné mikrobiologie je naučit studenty základní metody práce v mikrobiologické laboratoři: metody sterilní práce, očkování a kultivace mikroorganismů, příprava mikroskopických preparátů a práce s mikroskopem, izolace bakterií z vybraných typů vzorků, práce s kvasinkami, principy identifikace vybraných skupin bakterií.

Osnova

1.Úvod, organizace cvičení, bezpečnost práce2.Příprava živných medií a jejich sterilizace3.Izolace, očkování a uchovávání mikroorganismů4.Mikroskopické pozorování bakterií (fixovaný preparát, Gramovo barvení, práce s mikroskopem a analýzou obrazu)5.Stanovení celkového počtu životaschopných bakteriálních buněk plotnovou metodou6. Stanovení koncentrace antibiotik mikrobiologickými metodami7. Stanovení citlivosti bakterií k antibiotikům8.Základy identifikace bakterií, využití biochemických testů a standardizovaných identifikačních systémů9. Kvasinky, nativní preparát, vitální test, sklíčkové kultury10. Průkaz a izolace některých půdních mikroorganismů (celulolytických, Azotobacter, Clostridium )11. Hodnocení zastoupení mikroorganismů v půdě. Negativní barvení.Barvení pouzder Azotobacter sp. Pozorování spor - nativní preparát, fázový a Nomarského kontrast12. Zápočtový preparát, PROTOKOLY, závěrečný test

Literatura

JANDOVÁ, Božena a Ludmila KOTOUČKOVÁ. Praktikum z mikrobiologie. 1. vyd. Brno: Vydavatelství MU, 1996. 67 s. ISBN 80-210-1374-5.

Požadavky

NOW ( Bi2060 Základy mikrobiologie )

Garant

doc. Ing. Martin Krsek, CSc.

Vyučující

doc. Ing. Martin Krsek, CSc.