Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Fylogeneze a diverzita obratlovců (Bi2090)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu Bi2090 - Fylogeneze a diverzita obratlovců, Přírodovědecká fakulta, Masarykova univerzita (MU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Postavení strunatců (Chordata) v zoologickém systému, pravděpodobný vznik a vývoj. Morfologie,ontogeneze, způsob života a systém nižších strunatců (Urochordata, Cephalochordata). Klasifikaceobratlovců (Vertebrata). Srovnávací morfologie a fylogenetický vývoj obratlovců, velké vymřeléskupiny. Recentní skupiny obratlovců: Myxini, Petromyzones, Chondrichthyes, Actinopterygii, Sarcopterygii - Lissamphibia, Amniota včetně Aves a Mammalia.U recentních skupin morfologie s důrazem na apomorfie, ekologie, chování, systém.

Osnova

- Strunatci, charakteristika, postavení v systému, příbuzenské vztahy k jinym kmenům, původ a evoluce strunatců.- Pláštěnci, morfologie larvy a dospělce, systém - sumky, salpy, vršenky.- Bezlebeční - morfologie, ontogenze a ekologie kopinatce, ancestrální bezlebeční z kambria.- Obratlovci (lebečnatí) - charakteristika, systém, srovnávací morfologie, ekologie, etologie a fylogeneze obratlovců.- Vymřelé skupiny bezčelistnatců, sliznatky a mihule.- Čelistnatci - charakteristika; primárně vodní čelistnatci - vymřelé skupiny, paryby.- Paprskoploutví a primárně vodní svaloploutví - morfologie, ekologie, etologie a systém- Čtvernožci: Obojživelníci - morfologie, ekologie, etologie a systém, přechod obratlovců na souš.- Čtvernožci: Blanatí - morfologie, ekologie, etologie a systém, adaptace k suzochemskému způsobu života.- Ptáci - morfologie, ekologie, etologie a systém, domestikovaní ptáci, adaptace k letu.- Savci - morfologie, ekologie, etologie a systém.

Literatura

Roček, Zbyněk. Historie obratlovců. Evoluce, fylogeneze, systém. - Academia, 2002. 512 s.GAISLER, Jiří a Jan ZIMA . Zoologie obratlovců. 2. přepracované. Praha: Academia, 2007. s. 1-692, 692 s. ISBN 978-80-200-1484-9. infoZRZAVÝ, Jan. Fylogeneze živočišné říše. 1. vyd. Praha: Scientia, 2006. 255 s. ISBN 80-86960-08-0. info

Požadavky

( Bi2080 Histologie a organologie && Bi1030 Fylog. a diver. bezobratlých && Bi1030c Fylog. a diver. bezobrat. -cv. )&&( Bi2090c Fylog. a diver. obratlov. -cv. || NOW ( Bi2090c Fylog. a diver. obratlov. -cv. ))&&(! NOW ( Bi2000 Fylog. a diver. živočichů ))|| SOUHLAS

Garant

doc. RNDr. Zdeněk Řehák, Ph.D.

Vyučující

doc. RNDr. Zdeněk Řehák, Ph.D.