Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Cytologie, histologie, embryologie cvičení (Bi2120c)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu Bi2120c - Cytologie, histologie, embryologie cvičení, Přírodovědecká fakulta, Masarykova univerzita (MU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Na konci tohoto kurzu bude student schopen:vysvětlit postup zpracování tkání pro účely světelné a elektronové mikroskopie;porozumět stavbě buňky, pochopit základní stavební principy a funkce pojivových tkání, základní charakteristiky epitelové tkáně, rozdíly ve stavbě jednotlivých typů svalové tkáně, popsat stavbu a funkci nervové tkáně;identifikovat jednotlivé tkáně v histologických řezech;popsat vývoj gamet a vysvětlit princip meiózy a regulace gametogeneze;správně popsat časný vývoj embrya a vysvětlit vývoj a význam přídatných embryonálních struktur;charakterizovat jednotlivá období embryonálního vývoje.

Osnova

Úvod do praktických cvičení. Přehled histologických vyšetřovacích metod Základní etapy přípravy buněk a tkání pro vyšetření ve světelném a elektronovém mikroskopu (s použitím videozáznamu). Základy histochemie a imunocytochemie.Cytologie: Ultrastruktura interfázového jádra a jádra v mitóze. Ultrastruktura buněčných organel (mitochondrie, Golgiho aparát, endoplazmatické retikulum a lyzosomy, peroxisomy, centriol). Buněčné inkluze. Úprava buněčných povrchů a intercelulární spoje.Složení krve: Zhotovování a barvení krevních nátěrů. Cytomorfologie červených a bílých krvinek. Diferenciální bílý krevní obraz a hodnocení odchylek od normy. Krevní destičky.Krvetvorba (hemopoeza). Kmenové buňky, růstové faktory a diferenciace. Kostní dřeň a další hemopoetické orgány. Vývoj červených krvinek, vývoj granulocytů, vývoj krevních destiček - vývojové řady. Prenatální a postnatální hemopoeza.Embryologie I. Interaktivní opakování Základů časného vývoje člověka.Flexe zárodku (odškrcení zárodku od okolí). Přehled vývoje plodových obalů: amnion a chorion. Placentace a rozdělení placent. Vývoj placenty u člověka. Stavba a funkce lidské placenty. Vývoj pupečníku. Anomálie placenty a pupečníku. Děloha a těhotenství. Vývoj zevního tvaru zárodku.Embryologie II. Interaktivní opakování učiva bloku Embryologie I.Porod. Donošený a zralý plod. Znaky zralého plodu. Haaseho pravidlo. Fyziologické uložení plodu v děloze (poloha, postavení, držení a naléhání). Vícečetná těhotenství - dvojčata, trojčata a uspořádání plodových obalů. Prenatální diagnostika a medicína. Základy teratologie. Kritické periody vývoje. Přehled teratogenů.Obecná histologie.Zásady správného mikroskopování a nejčastější chyby. Demonstrace výsledků barvení struktur pomocí základních metod /hematoxylin-eosin (HE), hematoxylin-eosin-šafrán (HEŠ) a azan (azokarmín-anilinová modř-oranž G)/.Tkáň pojivová I - přehled vaziv.Preparáty: funiculus umbilicalis, oesophagus, zadní segment oční, lien, aorta.Tkáň pojivová II - hyalinní a elastická chrupavka. Kostní tkáň a její histogeneze (osifikace). Primární a sekundární osifikace. Remodelace kostní tkáně, hojení fraktur.Preparáty: trachea, auricula, elastická chrupavka, kost lamelózní, chondrogenní osifikace.Tkáň epitelová - povrchové (krycí) epitely a žlázový epitel.Preparáty: ren, vesica fellea, trachea, oesophagus, ureter, palpebra, intestinum tenue, gl. parotis, gl. submandibularis.Tkáň svalová.Preparáty: apex linguae, intestinum crassum, myokard (HE a Heidenhain)Tkáň nervová.Preparáty: cortex cerebri, cerebellum, medulla spinalis, ganglion spinale, periferní nerv, motorická ploténka.

Literatura

ČECH, Svatopluk , Drahomír HORKÝ , Irena LAUSCHOVÁ , Miroslava SEDLÁČKOVÁ a Jitka ŠŤASTNÁ . Histologická praktika a metody vyšetřování tkání a orgánů. 1.dotisk 1. vydání. Brno: Vydavatelství MU Brno-Kraví hora, 2002. 162 s. ISBN 80-210-1774-0. infoČECH, Svatopluk , Drahomír HORKÝ , Ladislav ILKOVICS , Irena LAUSCHOVÁ , Miroslava SEDLÁČKOVÁ a Jitka ŠŤASTNÁ . Histologická praktika a laboratorní technika. Učební text a atlas. 1. vydání. Brno: Multimediální text podpořený FRVŠ č. projektu 357/2006 (F3/d), 2006. URL info

Garant

RNDr. Petr Vaňhara, Ph.D.

Vyučující

MUDr. Irena Lauschová, Ph.D.doc. MUDr. Miroslava Sedláčková, CSc.Mgr. Hana Kotasová, Ph.D.MUDr. Veronika SedlákováRNDr. Petr Vaňhara, Ph.D.