Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Obecná genetika (Bi3060)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu Bi3060 - Obecná genetika, Přírodovědecká fakulta, Masarykova univerzita (MU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Přednáška je zaměřena na objasnění základních konceptů klasické genetiky.Na konci tohoto kurzu budou studenti schopni porozumět základním principům genetiky na všech organizmálních úrovních, budou schopni vysvětlit aplikace genetiky a metody využívané v lékařství, šlechtění rostlin a živočichů a budou schopni absolvovat navazující specializované předměty.

Osnova

1. Vznik a vývoj mendelovské genetiky. Princip segregace a kombinace.2. Vztahy mezi alelami.3. Genové interakce.4. Chromozomové a genotypové určení pohlaví.5. Dědičnost genů vázaných na pohlaví.6. Vazba genů.7. Rekombinační mapování.8. Mitotická segregace a rekombinace.9. Mikrostruktura chromozomů,karyotypy.10.Změny v počtu chromozomů.11.Změny ve struktuře chromozomů.12.Genové mutace a mutageny.13.Genetické založení kvantitativních znaků a jejich analýza.14.Základy genetiky populací.

Literatura

SNUSTAD, D. Peter, Michael J. SIMMONS, Jiřina RELICHOVÁ , Jiří DOŠKAŘ , Jiří FAJKUS , Petr HOŘÍN , Aleš KNOLL , Petr KUGLÍK , Jan ŠMARDA , Jana ŠMARDOVÁ , Renata VESELSKÁ a Boris VYSKOT . Genetika. 1. vyd. Brno: Masarykova univerzita, 2009. 894 s. Učebnice. ISBN 978-80-210-4852-2. URL infoSNUSTAD, D. Peter a Michael J. SIMMONS. Principles of genetics. 4th ed. New York, N.Y.: John Wiley & Sons, 2006. xx, 866 s. ISBN 0-471-69939-X. infoWEAVER, R.F. a P-W. HEDRICK. Genetics. Third Edition. : Wm. C. Brown Publishers, 1997. infoNEČÁSEK, Jan a Ivo CETL. Obecná genetika. Praha: Státní pedagogické nakladatelství, 1979. info

Požadavky

Znalosti základních zákonitostí genetiky ze střední školy.

Garant

doc. RNDr. Petr Kuglík, CSc.

Vyučující

doc. RNDr. Petr Kuglík, CSc.RNDr. Pavel Lízal, Ph.D.