Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Základy molekulární biologie (Bi4010)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu Bi4010 - Základy molekulární biologie, Přírodovědecká fakulta, Masarykova univerzita (MU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Tento kurz je koncipován jako úvod do molekulární biologie, jehož cílem je vysvětlení základních buněčných procesů na molekulární úrovni s důrazem na strukturu genomu, principy genové exprese, vnitřní organizaci buňky a její chování v kontextu mnohobuněčného organismu. Na zákadě získaných znalostí bude student schopen na základní úrovni porozumět molekulárně-biologickým principům fungování buněk.

Osnova

1. Struktura a funkce DNA, chromozomální DNA a její uspořádání do podoby chromatinu, struktura chromozomů, evoluce genomu.2. Replikace, reparace, rekombinace a transpozice DNA.3. Transkripce, sestřih, translace, význam RNA pro původ života.4. Řízení genové exprese, regulační proteiny, genetické vypínače, principy buněčné diferenciace, posttranskripční kontrolní mechanismy, RNA interference.5. Vnitřní organizace buňky, kompartmentalizace, transport molekul uvnitř buňky, principy exkrece molekul do mimobuněčného prostoru.6. Komunikace mezi buňkami, příjem a zpracování signálů.7. Buněčný cyklus, molekulární principy řízení jednotlivých fází cyklu, regulace buněčného dělení a růstu.8. Programovaná buněčná smrt.9. Molekulární podstata nádorových onemocnění.10. Metodické přístupy pro analýzu nukleových kyselin a proteinů (studium genomu, transkriptomu a proteomu, manipulace s DNA, PCR, sekvenování, přenosy DNA do buněk, průtoková cytometrie).

Literatura

ROSYPAL, Stanislav , Jiří DOŠKAŘ , Roman PANTŮČEK , Jana KAILEROVÁ , Jiřina RELICHOVÁ , Vladislava RŮŽIČKOVÁ , Jan ŠMARDA , Jan ŠMARDA a Jiří ŠTĚPÁN . TERMINOLOGIE MOLEKULÁRNÍ BIOLOGIE. České odborné termíny, definice a anglické ekvivalenty. První vydání. Brno: Vydavatel Prof. RNDr. Stanislav Rosypal, DrSc. Vodova 80, 612 00 Brno, 2001. 300 s. ISBN 80-902562-3-6. URL infoALBERTS, Bruce. Základy buněčné biologie : úvod do molekulární biologie buňky a : Essential cell biology (Orig.). Ústí nad Labem: Espero Publishing,. xxvi, 630,. info

Požadavky

! Bi4020 Molekulární biologie && NOW ( Bi4010c Základy molekul. biologie cv. )Základní znalosti z obecné zoologie a botaniky, mikrobiologie, genetiky, fyziologie, organické chemie a biochemie.

Garant

prof. RNDr. Jan Šmarda, CSc.

Vyučující

prof. RNDr. Jan Šmarda, CSc.