Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Základy molekulární biologie - cvičení (Bi4010c)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu Bi4010c - Základy molekulární biologie - cvičení, Přírodovědecká fakulta, Masarykova univerzita (MU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Tento seminář je koncipován jednak pro zdokonalení znalostí a procvičení látky na teoretických příkladech z úvodu do molekulární biologie. V druhé části se studenti seznámí se základy metod molekulární biologie a gneového inženýrství s praktickými ukázkami některých metod. Důraz je kladen na pochopení principů molekulárně biologických metod a způsobů jejich praktického využití. Po absolvování kurzu by měli studenti znát principy metod a získat tak schopnost provádět kvalifikovaná rozhodnutí o tom, jaké metodické přístupy zvolit pro studium nejrůznějších buněčných procesů a molekul.

Osnova

1. Struktura nukleových kyselin - seminář s praktickými ukázkami modelů (primární, sekundární a terciární struktura DNA a RNA, různé konformace DNA a jejich význam v biologických systémech).2. Příprava roztoků používaných v molekulární biologii.3. Manipulace s nukleovými kyselinami, centrifugace, enzymové úpravy in vitro.4. Elektroforetická a elektronmikroskopická analýza nukleových kyselin.5. Hybridizace nukleových kyselin: příprava nukleotidových sond, značení nukleových kyselin.6. Restrikční analýza nukleových kyselin, konstrukce restrikční mapy, mapování genomů.7. Sekvenční analýza nukleových kyselin, genomové sekvencování.8. Klonování DNA (charakteristika základních typů vektorů a jejich aplikace, klonovací strategie, přenos DNA do bakteriálních buněk)9. Polymerázová řetězcová reakce a její aplikace.10. Základní metody molekulární diagnostiky.11. Základní metody bioinformatiky.

Literatura

BROWN, T. A. Gene cloning and DNA analysis :an introduction. 5th ed. Oxford: Blackwell Publishing, 2006. xx, 386 s. ISBN 1-4051-1121-6. infoŠMARDA, Jan , Jiří DOŠKAŘ , Roman PANTŮČEK , Vladislava RŮŽIČKOVÁ a Jana KOPTÍKOVÁ . Metody molekulární biologie. 1. vyd. Brno: Masarykova univerzita, 2005. 194 s. 1. vydání. ISBN 80-210-3841-1. infoROSYPAL, Stanislav . Úvod do molekulární biologie. Třetí inovované vydání. Brno, 1998. 300 s. Díl I. Informační makromolekuly. ISBN 80-902562-0-1. URL info

Požadavky

! Bi4020c Základy metod mol. biologie && NOW ( Bi4010 Základy molekulární biologie )Základní znalosti z obecné genetiky, fyziologie, anorganické chemie, organické chemie a biochemie.

Garant

prof. RNDr. Jan Šmarda, CSc.

Vyučující

doc. RNDr. Roman Pantůček, Ph.D.