Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Základní metody molekulární biologie (Bi4020c)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu Bi4020c - Základní metody molekulární biologie, Přírodovědecká fakulta, Masarykova univerzita (MU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Tento seminář je koncipován jednak pro zdokonalení znalostí a procvičení látky na teoretických příkladech z úvodu do molekulární biologie. V druhé části se studenti seznámí se základy metod molekulární biologie a gneového inženýrství s praktickými ukázkami některých metod. Důraz je kladen na pochopení principů molekulárně biologických metod a způsobů jejich praktického využití. Po absolvování kurzu by měli studenti znát principy metod a získat tak schopnost provádět kvalifikovaná rozhodnutí o tom, jaké metodické přístupy zvolit pro studium nejrůznějších buněčných procesů a molekul.

Osnova

1. Struktura nukleových kyselin - seminář s praktickými ukázkami modelů (primární, sekundární a terciární struktura DNA a RNA, různé konformace DNA a jejich význam v biologických systémech).2. Příprava roztoků používaných v molekulární biologii.3. Manipulace s nukleovými kyselinami, centrifugace, enzymové úpravy in vitro.4. Elektroforetická a elektronmikroskopická analýza nukleových kyselin.5. Hybridizace nukleových kyselin: příprava nukleotidových sond, značení nukleových kyselin.6. Restrikční analýza nukleových kyselin, konstrukce restrikční mapy, mapování genomů.7. Sekvenční analýza nukleových kyselin, genomové sekvencování.8. Klonování DNA (charakteristika základních typů vektorů a jejich aplikace, klonovací strategie, přenos DNA do bakteriálních buněk)9. Polymerázová řetězcová reakce a její aplikace.10. Základní metody molekulární diagnostiky.11. Základní metody bioinformatiky.

Literatura

BROWN, T. A. Gene cloning and DNA analysis :an introduction. 5th ed. Oxford: Blackwell Publishing, 2006. xx, 386 s. ISBN 1-4051-1121-6. infoŠMARDA, Jan , Jiří DOŠKAŘ , Roman PANTŮČEK , Vladislava RŮŽIČKOVÁ a Jana KOPTÍKOVÁ . Metody molekulární biologie. 1. vyd. Brno: Masarykova univerzita, 2005. 194 s. 1. vydání. ISBN 80-210-3841-1. infoROSYPAL, Stanislav . Úvod do molekulární biologie. Třetí inovované vydání. Brno, 1998. 300 s. Díl I. Informační makromolekuly. ISBN 80-902562-0-1. URL info

Požadavky

( Bi4020 Molekulární biologie || NOW ( Bi4020 Molekulární biologie )) && ! Bi4010 Základy molekulární biologie && ! Bi6400 Metody molekulární biologie Základní znalosti z obecné genetiky, fyziologie, anorganické chemie, organické chemie a biochemie.

Garant

prof. RNDr. Jiří Doškař, CSc.

Vyučující

doc. RNDr. Roman Pantůček, Ph.D.