Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Optické kontrastní a zobrazovací metody (Bi4170)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu Bi4170 - Optické kontrastní a zobrazovací metody, Přírodovědecká fakulta, Masarykova univerzita (MU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Na konci tohoto kurzu bude student schopen na základě nabytých znalostí samostatně zvolit vhodnou mikroskopickou metodu pro pozorování různých vzorků, bude je schopen dokumentovat a to jak pomocí perových kreseb, tak mikrofotografií a ty následně zpracovat v grafickém editoru.

Osnova

Úvod do kontrast zesilujících technik v optické mikroskopii: vzorky organismů a vhodné zobrazovací techniky.Darkfield kontrast = mikroskopie tmavého pole: Zarovnání kondenzoru, ilustrace účinků temného pole a světlého osvětlení na vzorcích prvoků a metazoí; výhody temného pole v kombinaci s fluorescenční mikroskopií.Fázový kontrast: Interakce světelných vln s fázovými vzorky, interakce vln ve mikroskopu s fázovým kontrastem, pozitivní a negativní fázový kontrast, interpretace obrazů fázového kontrastu. Zobrazení několika vzorků s pozitivní i negativní fází.Diferenciální interferenční kontrast (DIC) = Nomarského interferenční kontrast (NIC) nebo Nomarského mikroskopie: Dráha světla, porovnání fázového kontrastu a DIC mikroskopie, optické barvení transparentních vzorků, interpretace obrazů, výhody a nevýhody DIC. Nastavení mikroskopu s DIC (Olympus). Zobrazování několika exemplářů v optickém systému DIC. První seznámení s mikroskopickou analýzou obrazu (Stream Motion) - jednoduché focení vzorků při DIC.Mikrofotografie - digitální zobrazování 1: Expozice, kontrast obrazu, jas a vyvážení barev, ISO, filtry, křivky expozice, autofokus, dynamický rozsah, Olympus DP-70 kamerový systém, základní vlastnosti digitálních fotografií.Mikrofotografie - digitální zobrazování 2: Vícenásobné grafické zarovnání (MIA) a Rozšířené fokální zobrazení (EFI) v digitální analýze obrazu (Stream Motion).Základy zobrazovacích video: video signál, standardní snímací rychlostí, blikání.Klasická morfometrie: Měření délek, plochy, obvodu, počtu v digitální analýze obrazu (Stream Motion).Digitální zpracování obrazu: Šum, rozostření, variace intenzity pozadí, jas, kontrast, obecná distribuce pixelů (histogramový profil), tmavé a jasné oblasti, oblasti střední intenzity.Vědecká kresba 1: Historie perokreseb a vědecká kresba, metody perokresby, kreslící zařízení, vhodné nástroje ke kresbě.Vědecká kresba 2: Použtí softwaru (Adobe Illustrator, Adobe Photoshop) a hardwaru (Tablet Pen) při moderní vědecké kresbě a konečném zpracování kreseb starším způsobem.Práce na tabuli obrazků pro úspěšné absolvování kurzu.

Literatura

doporučená literaturahttp://www.olympusmicro.comhttp://micro.magnet.fsu.edu/http://www.microscopyu.com/http://resources.olympus-europa.com//micro/catalogs/C12570450051DE755F21AA2B8F00BA75C12571DA0047808A_Basics_of_Light_microscopy.pdfhttp://www.physics.muni.cz/~kubena/PDF/Modmetv78.pdfSTEPHEN R. WILLIAMS: SCIENTIFIC DRAWING IN BIOLOGY (https://kb.osu.edu/dspace/bitstream/handle/1811/1947/V17N06_205.pdf?sequence=1)Brian J. Ford 1993: Images of science: a history of scientific illustration. Oxford University Press, 208Elaine R. S. Hodges,Guild of Natural Science Illustrators (U.S.) 2003: The Guild handbook of scientific illustration. John Wiley and Sons, 656Mary Helen Briscoe 1996: Preparing scientific illustrations: a guide to better posters, presentations, and publications. Springer, 204The microscope, and its revelations By William Benjamin Carpenter, Francis Gurney Smith 1856 http://books.google.com/books?vid=OCLC61578361&id=ZXMAAAAAMAAJ&pgThe Microscope and Its Revelations By William Benjamin Carpenter 1883 http://books.google.com/KNOZ, Jan a Věra OPRAVILOVÁ. Základy mikroskopické techniky. 1. vyd. Brno: Masarykova univerzita, 1992. 195 s. ISBN 80-210-0473-8. infoCharles Oliver Coleman 2003: "Digital inking": How to make perfect line drawings on computers. Org. Divers. Evol. 3, Electr. Suppl. 14: 1 - 14 (http://senckenberg.de/odes/03-14.htm)Jason D. Williams A short guide for production of line-drawings with Adobe Illustrator® (www.bio.net/bionet/mm/annelida/.../WilliamsIllustratorWorkshop.pdf)

Požadavky

Bi1050 Biologická technika || Bi2302 Zoologická mikrotechnika || Bi1301 Botanická mikrotechnika

Garant

RNDr. Šárka Mašová, Ph.D.

Vyučující

RNDr. Šárka Mašová, Ph.D.