Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Evertebratologický seminář (Bi5021)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu Bi5021 - Evertebratologický seminář, Přírodovědecká fakulta, Masarykova univerzita (MU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Seminář studentům poskytuje aktuální informace a prostor pro diskusi o výzkumu v dané oblasti probíhajícím na Ústavu botaniky a zoologie (a dalších pracovištích podobného zaměření), o bakalářských, diplomových a doktorských pracích (které účastníci semináře zpracovávají resp. hodlají zpracovat), o společných metodických problémech, o zkušenosti z pobytu na jiných pracovištích, o základních přístupech i nových trendech v oboru i možnosti uplatnění absolventů oboru. Cílem semináře je 1) získání širokého přehledu o základních přístupech a metodách užívaných při výzkumu různých aspektů biologie a ekologie suchozemských bezobratlých (nad rámec své vlastní práce); 2) získání přehledu o výzkumných tématech pracovišť (především domácích) s daným zaměřením; 3)osvojení schopnosti sledovat odborný výklad a účastnít se odborné diskuse (např. kladení otázek) v českém i anglickém jazyce; a 4)osvojení (poznání a procvičení) dovednosti prezentace vlastních výzkumných projektů a jejich výsledků, i výsledků literární rešerše (referátů z literatury apod.) dle zvyklostí v oboru (stručně, srozumitelně a poutavě)v českém i anglickém jazyce. Cílů bude dosaženo postupným procesem účastí na semináři v průběhu několika semestrů.

Osnova

Program semináře se mění v závislosti na složení jeho účastníků a jejich potřebách i stupni pokročilosti. Základní náplní jsou prezentace účastníků, především: úvod do vlastní bakalářské, magisterské, resp. doktorské práce - představení cílů a odborného kontextu práce; průběžná zpráva o průběhu práce a dosažených výsledcích; prezentace hotové práce jako příprava na obhajobu; prezentace referátů, které mají být nebo již byly předneseny na vědecké konferenci. Na každou prezentaci následuje diskuse (k obsahu i formě) a zpravidla jí předchází konzultace s vedoucím semináře či vedoucím práce. Obdobně prezentují svou činnost i členové pracovní skupiny, kteří předmět nemají zapsaný (učitelé, vědečtí pracovnící, doktorandi). Další podstatnou náplní jsou přednášky členů pracovní skupiny, resp. ústavu, a zvaných hostů z jiných pracovišť (domácích i zahraničních) k různým tématům týkajícím se výzkumu bezobratlých. Program je doplňován např. exkursemi na jiná pracoviště (entomol. oddělení Moravského muzea apod.).

Literatura

Žádná standardní literatura, pouze dle aktuální potřebyVLK, Robert a Soňa KUBEŠOVÁ . Přírodopis – Bezobratlí živočichové – učebnice, 2. díl. odpovědná redaktorka Zita Janáčková, ilustrace Hana Berková. 1. vyd. Brno: Nová škola, 2007. 96 s. Duhová řada. ISBN 80-7289-084-0. URL infoTAJOVSKÝ, Karel, Václav PIŽL, Josef STARÝ a Jiří SCHLAGHAMERSKÝ . Půdní bezobratlí. In Pastva jako prostředek údržby trvalých travních porostů v chráněných územích. Praha: Výzkumný ústav rostlinné výroby Praha, 2006. s. 57-61, 5 s. ISBN 80-86555-76-3. infoKRATOCHVIL, Josef [zoolog]. Použitá zoologie. 1, Bezobratlí. 1. vyd. Praha: Státní zemědělské nakladatelství, 1966. 409 s. : i. infoBREHM, Alfred Edmund. Brehmův život zvířat. D. 1, Bezobratlí : prvoci, houby, láčkovci, červi, měkkýšovití, ostnokožci, měkkýši, korýši, stonožky hmyz. Translated by Ladislav Halík, Edited by Kurt Franz. V Praze: Nakladatelství Josef Hokr, 1937. xxxviii, 5. info

Požadavky

Seminář je určen studentům zhotovujícím bakalářskou či diplomovou (magisterskou) práci zaměřenou na studium ekologie nebo biosystematiky terestrických bezobratlých. Předpokládá se také účast studentů DSP a učitelů ústavu pracujících v daném oboru.

Garant

prof. RNDr. Jaromír Vaňhara, CSc.

Vyučující

prof. Mgr. Stanislav Pekár, Ph.D.doc. Dipl. Biol. Jiří Schlaghamerský, Ph.D.