Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Patogeneze virových nákaz (Bi5051)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu Bi5051 - Patogeneze virových nákaz, Přírodovědecká fakulta, Masarykova univerzita (MU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Absolvent bude po úspěšném absolvování kurzu schopen popsat, vysvětlit a aplikovat základní mechanismy interakce viru a hostitele na molekulární, buněčné i organismální úrovni. Bude mít povědomí o metabolických i morfologických změnách odehrávajících se v infikovaných buňkách a tkáních. Bude schopen popsat obranné reakce organismu při virové infekci. Bude znát mechanismy virové transformace buněk na buňky nádorové. Poznatky zhodnotí posluchač v základním nebo aplikovaném výzkumu na poli virologie nebo v rámci diagnostických virologických pracovišť.

Osnova

Reakce buněk na virovou infekci: charakterizace změn v infikované buňce, adsorpce a penetrace, strategie replikace virového genomu při produktivní infekci, metabolické změny v infikované buňce, morfologické změny v infikované buňce (změny v cytoplasmě a jádře, ultrastrutura a chemické složení inkluzí, „virové továrny“, tvorba mnohojaderných buněk, vliv virové infekce na buněčný cyklus a chromozómy). Transformace buněk virovou infekcí. Mechanismy patogeneze virové nákazy na organismální úrovni: proniknutí viru přes epiteliální bariéry, rozmnožování viru ve vazivu a překonání cévní bariéry, šíření virů krevní, a lymfatickou cestou a podél nervů, vnímavost tkání hostitele na virovou infekci. Vlastnosti virů určující jejich virulenci. Patogeneze virových nákaz dýchacích cest a plic. Patogeneze virových hepatitid. Patogeneze neurovirových infekcí. Patogeneze virových hemoragických horeček. Patogeneze kongenitálních virových infekcí. Chronické virové nákazy. Obranné reakce organismu při virové infekci.

Literatura

doporučená literatura• SINGH, Sunit Kumar, Daniel RŮŽEK (Eds.) Neuroviral Infections: RNA Viruses and Retroviruses. 1st. ed., Boca Raton: CRC Press, 2013. 499 s. ISBN 1466567201• SINGH, Sunit Kumar a Daniel RŮŽEK (Eds.) Neuroviral Infections: General Principles and DNA Viruses. 1st. ed., Boca Raton: CRC Press, 2013. 374 s. ISBN 9781466567191• RAJČÁNI, Július. Patogenéza vírusových nákaz. 1. vyd. Bratislava: VEDA, vydavateľstvo SAV, 1983. 326 s.• SINGH, Sunit Kuman a Daniel RŮŽEK (Eds.). Viral hemorrhagic fevers. 1st. ed. Boca Raton: CRC Press, 2013. 576 s. ISBN 9781439884294FLINT, S. Jane. Principles of virology. 3rd ed. Washington, DC: ASM Press, 2009. xx, 419 s. ISBN 978-1-55581-480-9. infoRAJČÁNI, Július a Fedor ČIAMPOR. Lekárska virológia. 1. vyd. Bratislava: VEDA, vydavateľstvo SAV, 2007. 574 s. + 8. ISBN 80-224-0911-1. info

Požadavky

Přednáška je určena studujícím biologických oborů (obecná biologie, molekulární biologie a genetika, Speciální biologie), případně dalším potenciálním zájemcům o virologii.

Garant

RNDr. Ivo Rudolf, Ph.D.

Vyučující

doc. RNDr. Daniel Růžek, Ph.D.