Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Antropologie cvičení (Bi5120c)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu Bi5120c - Antropologie cvičení, Přírodovědecká fakulta, Masarykova univerzita (MU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Cílem předmětu je doplnit teoretické přednášky z Antropologie o praktická cvičení, ve kterých se studenti seznámí s metodikou studia lidských kosterních pozůstatků a především s metodami studia živého člověka.

Osnova

1. Kosterní systém. Typy kostí lidského skeletu. Rozlišení jednotlivých kostí a zubů dočasného a trvalého chrupu.2.Určování pohlaví a věku z kosterního materiálu. Morfoskopické a morfometrické metody.3. Výzkum kostnic. Určení minimální a maximálního počtu jedinců.4. Somatoskopie. Popisné znaky na hlavě (krajina čelní, krajina nosní, krajina rtů a brady, krajina očí, ušní boltec, vlasy a vousy, oči). Popisné znaky na těle (hrudník, horní končetina, dolní končetina).5.Dermatoglyfika. Snímání otisků prstů a dlaní. Vyhodnocování otisků. Útvary na prstech ruky. Útvary na dlani. Dermatoglyfy a chromozomální aberace.6.Antropometrie. Měření základních tělesných rozměrů, počítání indexů. Celostátní antropologické výzkumy.7.Složení lidského těla. Metody odhadu tělesného složení. Hodnocení optimální hmotnosti (BMI, FMI, Rohrerův index, WHR index).8.Typologie tělesné stavby. Historie typologie. Variabilita tělesné stavby člověka.

Literatura

RIEGEROVÁ, Jarmila, Miroslava PŘIDALOVÁ a Marie ULBRICHOVÁ. Aplikace fyzické antropologie v tělesné výchově a sportu :(příručka funkční antropologie). 3. vyd. Olomouc: Hanex, 2006. 262 s. ISBN 80-85783-52-5. infoAntropologie :příručka pro studium kostry. Edited by Milan Stloukal. 1. vyd. Praha: Národní muzeum, 1999. 510 s. ISBN 80-7036-101-8. infoFETTER, Vojtěch. Antropologie. Vyd. 1. Praha: Academia, 1967. 704 s. info

Garant

doc. RNDr. Eva Drozdová, Ph.D.

Vyučující

Mgr. Kateřina Boberová, Ph.D.Mgr. et Mgr. Kristýna Brzobohatá