Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Humánní osteologie (Bi5201)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu Bi5201 - Humánní osteologie, Přírodovědecká fakulta, Masarykova univerzita (MU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Cílem kurzu je studenta seznámit s anatomií lidského skeletu pro potřeby antropologického zpracování archeologických nálezů. Výklad je proto zaměřen nejen na základní anatomické charakteristiky, ale také na způsob zachování kosterního materiálu a rozlišení izolovaných úlomků jednotlivých kostí. Dále je výklad rozšířen o anatomii chrupu, anatomii karpálních a metakarpálních kostí, tarzálních a metatarsálních kostí, ručních a nožních článků prstů a rozlišení obratlů z jednotlivých oddílů páteře.

Osnova

1. Úvod, proč studujeme kostru člověka, důležitost znalosti anatomie lidských kosterních pozůstatků v antropologii, odlišnost potřeb antropologie a klasické lékařské anatomie. Základní osy a roviny, anatomické názvosloví. Typy kostí lidského skeletu. Jak rozlišit lidské a zvířecí kosti.2. Mikroskopická anatomie kosti. Vývoj lidské kostry z hlediska embryologie: vývoj lebky, kostry osové a vývoj kostry končetin.3. Lebka, vývoj lebečních kostí, anatomický popis jednotlivých kostí mozkovny. Variabilita, stranové určení jednotlivých izolovaných kostí a fragmentů.4. Lebka. Anatomický popis kostí obličejové části lebky.Variabilita, stranové určení jednotlivých izolovaných kostí a fragmentů.5. Chrup člověka. Dočasný a trvalý chrup. Zubní tkáně. Anatomie zubů a chrupu. Rozlišení jednotlivých typů zubů, určení strany a pořadí, rozlišení maxillárních a mandibulárních zubů. Zápis dentice.5. Kostra osová. Páteř jako celek, popis jednotlivých obratů, žebra, sternum, kost křížová.Variabilita, stranové určení jednotlivých izolovaných kostí a fragmentů.6. Kostra horní končetiny: kost klíční, lopatka, kost pažní, loketní, vřetenní.Variabilita, stranové určení jednotlivých izolovaných kostí a fragmentů.7. Kůstky zápěstní záprstní a články prstů a jejich anatomie a rozlišení od sebe.Variabilita, stranové určení jednotlivých izolovaných kostí a fragmentů.8. Kostra dolní končetiny: kosti pánevní, kost stehenní, kost lýtková a holenní.Variabilita, stranové určení jednotlivých izolovaných kostí a fragmentů.9. Kůstky nártní, zánártní a články prstů nohy, jejich anatomie a rozlišení od sebe.Variabilita, stranové určení jednotlivých izolovaných kostí a fragmentů.

Literatura

Human osteology :a laboratory and field manual. Edited by William M. Bass. 5th ed. Columbia, Mo.: Missouri Archaeological Society, 2005. xviii, 365. ISBN 978-0-943414-96-6. infoHILLSON, Simon. Teeth. 2nd ed. New York: Cambridge University Press, 2005. xiv, 373 p. ISBN 0-521-54549-8. infoThe human bone manual. Edited by T. D. White - Pieter A. Folkens. Boston: Elsevier Academic, 2005. xx, 464 p. ISBN 9780120884674. infoDie Evolution der Zähne :Phylogenie-Ontogenie-Variation. Edited by Kurt W. Alt - Jens C. Türp. Berlin: Quintessenz Verlags - GmbH, 1997. 764 s. ISBN 3-87652-590-X. infoHILLSON, Simon. Dental anthropology. Cambridge: Cambridge University Press, 1996. xv, 373 s. ISBN 0-521-45194-9. infoAnatomie zubů a chrupu. Edited by Milan Dokládal. 1. vyd. Brno: Masarykova univerzita-Lékařská fakulta, 1994. 121 s. ISBN 80-210-0999-3. info

Požadavky

Pro absolvování Humánní osteologie, je nutné absolvovat předmět Anatomie pro antropology I-III a zakončit jej úspěšně vykonanou zkouškou.

Garant

prof. RNDr. Jan Šmarda, CSc.

Vyučující

doc. RNDr. Eva Drozdová, Ph.D.