Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Populační ekologie rostlin (Bi5210)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu Bi5210 - Populační ekologie rostlin, Přírodovědecká fakulta, Masarykova univerzita (MU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Předmět je úvodem do populační ekologie rostlin. Zabývá se charakteristikou životních a růstových forem a životních strategií, způsoby rozmnožování, vnitrodruhovou a mezidruhovou kompeticí.Na konci předmětu bude student schopen interpretovat chování rostlinných druhů v prostoru a čase a vysvětlit možnosti jejich vzájemné koexistence v různých ekologických podmínkách. Rozdílné biologické vlastnosti rostlinných druhů umožňují formování specifických rostlinných společenstev, proto je kurz důležitou prerekvizitou pro návazné předměty: Ekologie rostlinných společenstev a Vegetace Evropy.

Osnova

1. Základní definice populace, demografie.2. Životní formy.3. Životní cyklus jednoletých, dvouletých a vytrvalých druhů.4. Generativní rozmnožování: způsoby opylování, tvorba semen, způsoby jejich disperze, tvorba semenné banky, dormance semen.5. Způsoby vegetativního šíření - klonalita rostlin.6. Kolonizace, expanze a invaze rostlin, alelopatie.7. Vnitrodruhová kompetice, regulace denzity populace.8. Mezidruhová kompetice, parazitismus, mutualismus, herbivorie, karnivorie.9. Životní strategie rostlin.10. Metapopulace.

Literatura

BEGON, Michael, John L. HARPER a Colin R. TOWNSEND. Ekologie :jedinci, populace a společenstva. Translated by Bronislava Grygová. 1 vyd. Olomouc: Vydavatelství Univerzity Palackého, 1997. xxiv, 949. ISBN 80-7067-695-7. infoKREBS, Charles J. Ecology :the experimental analysis of distribution and abundance. 5th ed. San Francisco: Benjamin Cummings, 2001. xx, 695 s. ISBN 0-321-04289-1. infoSLAVÍKOVÁ, Jiřina. Ekologie rostlin. 1. vyd. Praha: Státní pedagogické nakladatelství, 1986. 366 s. info

Požadavky

! B5210 Ekologie rostlin Pro zápis je vyžadováno ukončení předmětu B5080 Základy ekologie a v přednášce jsou předpokládány znalosti látky tohoto předmětu, zejména vztah rostlin k hlavním ekologickým faktorům (světlo, teplo, voda, živiny) a základní mechanismy toků živin a energie v ekosystémech.

Garant

doc. Mgr. Lubomír Tichý, Ph.D.

Vyučující

doc. Mgr. Lubomír Tichý, Ph.D.