Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Obecná ekotoxikologie - cvičení (Bi5580c)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu Bi5580c - Obecná ekotoxikologie - cvičení, Přírodovědecká fakulta, Masarykova univerzita (MU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Seminář rozšiřuje a doplňuje přednášku z Obecné ekotoxikologie (Bi5580). Po absolvování semináře budou studenti schopni:- realizovat ekotoxikologický test ovlivnění klíčivosti hořčice seté- provést základní vyhodnocení výsledků testu- vyhledávat a pracovat s toxikologickými daty, studenti se naučí využívat dostupné databáze s toxikologickými daty a formou samostatného projektu zpracují údaje o modelových látkách- popsat a diskutovat ekotoxikologické metody (demonstrace v laboratořích centra RECETOX)

Osnova

1. Základní principy ekotoxikologie – vymezení vědního oboru, vztahy s ostatními obory, zejména s environmentální chemií. Studium osudu a efektů chemických látek, využití v analýze rizik.2. Získávání, analýza a interpretace toxikologických dat, toxicita individuálních chemikálií a chemických směsí.3. Příklady experimentálních výsledků (vědecké práce z environmentální chemie a ekotoxikologie), příklady a diskuse o metodách v ekotoxikologii.4. Základní principy čtení a užívání vědecké literatury. Používání vědeckých databází a samostatné zpracování vybraných textů do krátkých přednášek, vedení k přehledné prezentaci výsledků ostatním studentům.5. Samostatná příprava úvahové eseje zaměřené na rozvíjení samostatného přemýšlení o problémech životního prostředí.6. Exkurze na špičkově vybavené výzkumné pracoviště. Prezentace moderních přístrojů používaných v ekotoxikologii, jejich aplikace a možnosti v ekotoxikologii. Diskuse nad modelovými experimenty (stanovení cytotoxicity, dioxinové toxicity, estrogenního potenciálu vzorků z prostředí).7. Stanovení toxicity neznámé látky pomocí testu klíčivosti hořčice bílé Sinapis alba.8. Zpracování získaných výsledků a příprava protokolů.

Literatura

CALOW, P. Handbook of Ecotoxicology Vol. I and II. London, U.K.: Blackwell Scientific publications, 1993. info

Požadavky

NOW ( Bi5580 Obecná ekotoxikologie )

Garant

prof. RNDr. Luděk Bláha, Ph.D.

Vyučující

Mgr. Jiří Novák, Ph.D.prof. RNDr. Luděk Bláha, Ph.D.