Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Význam moderních laboratorních metod pro medicínu (Bi5850)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu Bi5850 - Význam moderních laboratorních metod pro medicínu, Přírodovědecká fakulta, Masarykova univerzita (MU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Výuka probíhá v Centru molekulární biologie a genové terapie IHOK LF MU / FN Brno a kombinuje přednášky o aktuálních molekulárně-biologických přístupech využívaných v lékařské praxi, zejména v onkologické diagnostice, s praktickými ukázkami analýz pacientských vzorků.Student je schopen popsat využití molekulárně biologických metod v hematoonkologii.Student je schopen aplikovat získané poznatky v dalším studiu a následné praxi.

Osnova

Teoretický úvod:využití molekulární genetiky v onkologii a hematologii, moderní metody analýzy lidského genomuPraktická část:izolace DNA/RNA z krve,techniky PCR a real time PCR,minimální zbytková choroba,detekce DNA infekčních patogenů,práce s buněčnými kulturami,DNA čipy (expresní, aCGH, resekvenační),imunofluorescenční značení monoklonálními protilátkami,obecná klinická hematologie,flow cytometrická analýza T a B lymfocytů periferní krve,imunomagnetická separace hematopoetických kmenových buněk,další techniky dle zájmu a aktuálních možností laboratoře.

Literatura

doporučená literaturaCulture of human tumor cells. Edited by Roswitha Pfragner - R. Ian Freshney. Hoboken, New Jersey: Wiley-Liss, 2004. xvi, 435 s. ISBN 0-471-43853-7. infoSAMBROOK, J., E.F. FRITSCH a T. MANIATIS. Molecular Cloning. A laboratory Manual. Second Edition. Cold Spring Harbor: Cold Spring Harbor Laboratory Press, 1989. ISBN 0-87969-309-6. info

Požadavky

( Bi2080 Histologie a organologie || Bi5800 Buněčná biologie || Bi1700 Buněčná biologie ) && ( Bi4010 Základy molekulární biologie || Bi4020 Molekulární biologie )Bi2080Bi5800Bi1700Bi4010Bi4020

Garant

prof. RNDr. Jan Šmarda, CSc.

Vyučující

prof. RNDr. Šárka Pospíšilová, Ph.D.Ing. Dana Dvořáková, CSc.MVDr. Boris Tichý, Ph.D.