Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Auxologie (Bi6123)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu Bi6123 - Auxologie, Přírodovědecká fakulta, Masarykova univerzita (MU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Cílem přednášky je vysvětlit studentům obecné zákonitosti růstu, řízení a dědičnost růstu. Principy skeletálního růstu a obecné teorie růstu. Dynamika růstu s ohledem na sílu genetické determinace znaku, vývoj proporcionality dítěte. Ontogenetický vývoj, synchronizace vývojových procesů. Biologický věk a jeho koreláty. Nadměrná a nízká hmotnost. Klinické aplikace. Problematika hodnocení a interpretace auxologických dat. Sekulární změny.

Osnova

1)růst a jeho determinanty, interindividuální a intersexuální variabilita růstu2)primární aspekty růstu – osifikace a růst kostí postkraniálního skeletu, skeletální morfogeneze3)obecné teorie růstu, utah paradigma4)hormonální regulace růstu5)genetická podmíněnost růstu, heritabilita, genetický růstový potenciál, konstituční varianty růstu, prediktivní postupy6)hodnocení a interpretace auxologických dat, růstové křivky – typy, konstrukce, popis, růstové spurty7)dynamika růstu, alometrický a izometrický růst, růstové vztahy somatických parametrů, změny tělesné proporcionality8)biologický věk, koreláty skeletálního věku9)ontogenetický vývoj dítěte, synchronizace vývojových procesů10)vývoj hmotnostních parametrů, specifika hodnocení v dětském věku, vývojové koreláty hmotnosti a stupně adipozity, adiposity reboud, prevalence nadváhy, obezity a nízké hmotnosti11)klinické aplikace auxologických principů, norma – patologie, růstová/vývojová akcelerace/retardace, adaptivní růst12)metody sběru, zpracování a interpretace auxologických dat – růstové normativy, referenční soubory, sekulární změny.

Literatura

RIEGEROVÁ, Jarmila, Miroslava PŘIDALOVÁ a Marie ULBRICHOVÁ. Aplikace fyzické antropologie v tělesné výchově a sportu :(příručka funkční antropologie). 3. vyd. Olomouc: Hanex, 2006. 262 s. ISBN 80-85783-52-5. infoRIEGEROVÁ, Jarmila. Study of children somatotype changes at the age of puberty :a longitudinal observation. Olomouc: Vydavatelství Univerzity Palackého, 1994. ISBN 80-7067-433-4. info

Garant

prof. RNDr. Jan Šmarda, CSc.

Vyučující

doc. RNDr. Pavel Bláha, CSc.doc. RNDr. Petr Sedlak, Ph.D.