Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Mykorhizní symbiózy (Bi6150)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu Bi6150 - Mykorhizní symbiózy, Přírodovědecká fakulta, Masarykova univerzita (MU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Po absolvování tohoto kurzu jsou studenti schopni:identifikovat a charakterizovat jednotlivé typy mykorhizních symbióz;porovnat jejich fungování a pozici v symbiotickém kontinuu;umístit organismy vytvářející tyto symbiózy dle současné systematiky;diskutovat dopad těchto syymbióz na růst rostlin a jejichj fitnes, stejně tak jako na přírodní a agroekosystémy.

Osnova

Symbióza - koncept, mutualismus, parazitismus, komenzalismus, neutralismus, kompetice, fakultativní a obligátní symbionti.Mykorhizní symbiózy - arbuskulární mykorhiza, ektomykorhiza, ektendomykorhiza, orchideoidní, arbutoidní, monotropoidní a erikoidní mykorhiza. Rozšíření, systematické zařazení symbiontů. Vnitrokořenové a mimokořenové struktury. Ekofyziologické funkce mykorhiz (model multifunkcionality). Ovlivnění metabolismu hostitele - látkové toky mezi symbionty (uhlíkaté látky, fosfáty a jiné málo mobilní živiny, dusíkaté látky, voda). Vztahy k jiným půdním mikroorganismům - bakterie, saprotrofní a parazitické houby. Ovlivnění růstu hostitele a jeho kompetičních schopností (model nákladů a zisku). Role mykorhiz ve složení společestev rostlin. Myko-heterotrofie. Role mykorhiz v životních cyklech hostitelských rostlin.Fixátoři N2. Systematické zařazení symbiontů. Biochemie fixace N2. Duální symbióza. Ovlivnění růstu rostlin.

Literatura

GRYNDLER, Milan, Milan BALÁŽ , Hana HRŠELOVÁ, Jan JANSA a Miroslav VOSÁTKA. Mykorhizní symbióza. O soužití hub s kořeny rostlin. 1. vydání. Praha: Academia, 2004. 366 s. 1. vydání. ISBN 80-200-1240-0. infoSMITH, SE a DJ READ. Mycorrhizal symbiosis. 3rd ed. London: Academic Press, 2008. 800 s. ISBN 978-0123705266. infoPETERSON, RL. Mycorrhizas: Anatomy and Cell Biology. : NRC Research Press, 2004. 176 s. ISBN 0-660-19087-7. infoRASMUSSEN, HN. Terrestrial orchids: from seed to mycotrophic plant. Cambridge: Cambridge University Press, 1995. info

Garant

RNDr. Milan Baláž, Ph.D.

Vyučující

RNDr. Milan Baláž, Ph.D.