Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Mykorhizní symbiózy - cvičení (Bi6150c)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu Bi6150c - Mykorhizní symbiózy - cvičení, Přírodovědecká fakulta, Masarykova univerzita (MU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Na konci tohoto praktického kurzu jsou studenti schopni:rozlišovat mykorhizní symbiózy na základě jejich morfologie a anatomických znaků;vyhodnocovat efekt mykorhizních symbióz na růst rostlin;kvalifikovat rozvoj kolonizace kořenů a růst mimokořenového mycelia;pěstovat a množit mykorhizní houby.

Osnova

Mykorhizní kolonizace kořenů rostlin: přehled používaných metod barvení, chemické a mikroskopické techniky stanovení intenzity kolonizace, pozorování mykorhizních struktur.Izolace spor arbuskulárních a orchideoidních mykorhizních hub: techniky izolace, barvení Melzerovým činidlem, příprava preparátu, popisné charakteristiky a druhová determinace.Mimokořenové mycelium mykorhizních hub: techniky extrakce (membránová filtrace a technika vložené membrány), techniky vitálního barvení, stanovení délky mycelia průsečíkovou metodou a metodou analýzy obrazu.Dlouhodobý kultivační experiment: náplň experimentu se liší v jednotlivých bězích kurzu.

Literatura

GRYNDLER, Milan, Milan BALÁŽ , Hana HRŠELOVÁ, Jan JANSA a Miroslav VOSÁTKA. Mykorhizní symbióza. O soužití hub s kořeny rostlin. 1. vydání. Praha: Academia, 2004. 366 s. 1. vydání. ISBN 80-200-1240-0. infoNORRIS, JR, DJ READ a AK VARMA. Techniques for the study of mycorrhiza, Part 1. London: Academic Press, 1991. info

Požadavky

NOW ( Bi6150 Mykorhizní symbiózy )

Garant

RNDr. Milan Baláž, Ph.D.

Vyučující

RNDr. Milan Baláž, Ph.D.