Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Genetika II (Bi6170)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu Bi6170 - Genetika II, Přírodovědecká fakulta, Masarykova univerzita (MU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Student na konci tohoto kurzu bude schopen porozumět principům nemendelistické dědičnosti mimojaderné DNA různých organizmů; organizaci chloroplastové a mitochondriální DNA; genetickým principům chování člověka a dalších modelových druhů živočichů; genetickým principům mutageneze; bude schopen vysvětlit podstatu speciálních případů rekombinačního mapování jako je tetrádová analýza; příčiny mitochondriálních chorob člověka a výsledky chloroplastového inženýrství.

Osnova

1. J. G. Mendel – zakladatel genetiky. Rozvoj přírodních věd v 1. pol. 19. století. Biografie G. J. Mendela. Předpoklady Mendelova objevu.2. Znovuobjevení Mendelových principů dědičnosti. Péče o odkaz G. Mendela u nás.3. Mimojaderná dědičnost. Srovnání mimojaderné genetické informace různých organismů. Principy dědičnosti. Mitochondriální genom a příklady mitochondriální dědičnosti. Mutace mitochondriálních genů a vzácné choroby člověka.4. Chloroplastový genom a příklady chloroplastové dědičnosti. Chloroplastové inženýrství. Infekční částice eukaryotických buněk.5. Speciální případy rekombinačního mapování.6. Mutace a jejich význam v genetice. Pojem mutace a jejich význam v genetice. Historie studia mutací. Klasifikace mutací. Individuální genetické odchylky: mutace a polymorfizmy. Genetické důsledky genových mutací a chromozomových mutací. Příklady vrozených mutací u člověka.7. Základy radiobiologie. Fyzikální mutageny. Mutagenní účinky UV záření. Mutagenní účinky ionizujícího záření.8. Chemická mutageneze. Molekulární mechanismus působení chemických mutagenů. Promutageny. Metabolická přeměna promutagenů na mutageny. Specifické rostlinné promutageny a jejich význam. Genotoxické látky kontaminující životní prostředí.9. Genetická variabilita odpovědi na mutagenní působení. Antimutageny a jejich význam. Mechanismy inhibice mutageneze a karcinogeneze.10. Genetika chování - metody studia.11. Genetika chování a člověk.

Literatura

RELICHOVÁ, Jiřina a Jaroslav MALINA . Panoráma biologické a sociokulturní antropologie 2: Genetika. Editor: Jaroslav Malina. Brno (CZ): Nadace Universitas Masarykiana v Brně, nakladatelství a vydavatelství Nauma v Brně, 2000. 89 s. Modulové učební texty pro studenty antropologie. ISBN 80-210-2473-9. infoLékařská genetika :problémy a přístupy. Edited by Jiří Hatina - Bryan Sykes. 1. vyd. Praha: Academia, 1999. 296 s. ISBN 80-200-0700-8. infoSNUSTAD, D. Peter. Genetika. 5th ed. Brno: Masarykova univerzita, 2009. xxi, 871 s. ISBN 978-80-210-4852-2. info

Požadavky

Bi3060 Obecná genetika Kurz Bi3060

Garant

doc. RNDr. Jana Řepková, CSc.

Vyučující

doc. RNDr. Jana Řepková, CSc.doc. RNDr. Petr Kuglík, CSc.prof. RNDr. Renata Veselská, Ph.D., M.Sc.