Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Biologie rostlin (Bi6180)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu Bi6180 - Biologie rostlin, Přírodovědecká fakulta, Masarykova univerzita (MU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Přednáškový kurs podává přehled základních poznatků z rostlinné anatomie a fyziologie pro studenty nebiologických oborů. Absolvováním kurzu získají studenti znalosti o hlavních rysech vnitřní stavby rostlinných buněk, pletiv a orgánů, a také o fyziologických mechanismech řídících růst a vývoj rostlin.

Osnova

Strukturní charakteristiky rostlinných buněk, zejména buněčné stěny, plastidů, endomembránového komplexu a cytoskeletu.Primární a sekundární meristémy, dělení a diferenciace buněk.Hlavní typy rostlinných pletiv, jejich struktura a funkce.Základní anatomické charakteristiky kořenů, stonků a listů.Transport vody, solí a plynů v rostlinách, řízení látkových toků.Fyziologické přístupy ke studiu metabolických procesů v rostlinách.Minerální výživa rostlin, příjem a využití jednotlivých živin.Růstové procesy v rostlinách, fytohormony, vnější faktory řídící růst. Stresová fyziologie: obecné a specifické reakce na stresové faktory.

Literatura

TAIZ, Lincoln a Eduardo ZEIGER. Plant physiology. 4th ed. Sunderland, Mass.: Sinauer Associates, 2006. xxvi, 764. ISBN 0-87893-856-7. infoBiochemistry & molecular biology of plants. Edited by Bob B. Buchanan - Wilhelm Gruissem - Russell L. Jones. Rockville, Md.: American Society of Plant Physiologists, 2000. xxxix, 136. ISBN 0-943088-40-2. infoDICKISON, William C. Integrative plant anatomy. San Diego: Academic Press, 2000. xvii, 533. ISBN 0-12-215170-4. infoGLOSER, Jan. Fyziologie rostlin. 2., rozš. vyd. Brno: Masarykova univerzita, 1998. 157 s. ISBN 80-210-1789-9. infoPAZOUREK, Jaroslav. Atlas anatomické stavby rostlin. Praha: Karolinum, 1992. info

Garant

prof. RNDr. Jan Gloser, CSc.

Vyučující

prof. RNDr. Jan Gloser, CSc.doc. RNDr. Marie Kummerová, CSc.