Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Cytogenetika (Bi6270)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu Bi6270 - Cytogenetika, Přírodovědecká fakulta, Masarykova univerzita (MU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Cílem předmětu je seznámit studenty s významem chromozomů v genetice člověka a se základními cytogenetickými technikami používanými v diagnostických laboratořích.Na konci tohoto kurzu bude student schopen používat moderní techniky klasické i molekulární cytogenetiky a pracovat v laboratořích klinické i nádorové cytogenetiky.

Osnova

1.Historie cytogenetiky. Základy mikroskopické techniky. 2. Základní techniky zhotovování cytogenetických preparátů z rostlinných i živočišných buněk. 3. Buněčný cyklus v buňkách eukaryot a jeho význam z hlediska cytogenetiky. 4. Mitóza, meióza a jejich poruchy. 5. Submikroskopická a mikroskopická struktura chromozómů. Morfometrie chromozómů, sestavování karyotypů a idiogramů. 6. Proužkovací techniky a jejich význam: Q-, G-, R-, C-, N-proužkování, speciální proužkovací techniky. 7. Poškození DNA a změny ve struktuře chromozómů. Indukce poškození chromozómů fyzikálními, chemickými a biologickými klastogeny. 8. Strukturní chromozomální aberace jako důsledek poškození DNA. 9. Mechanismy vzniku strukturních chromozomálních aberací. 10. Využití chromozomálních poruch při studiu genotoxicity látek zevního prostředí. Chromozomální aberace, mikrojaderný test, sesterské chromatidové výměny (SCE). Principy a význam jednotlivých cytogenetických testů. 11. Cytogenetika člověka. Nejčastější vrozené i získané poruchy lidských chromozómů. 12. Cytogenetika nádorových buněk. Specifické změny chromozómů u hematologických nádorů, u solidních nádorů. 13. Molekulární cytogenetika. Technika fluorescenční hybridizace in situ (FISH) a její využití v oblastech prenatální, postnatální a nádorové cytogenetiky. Technika komparativní genomové hybridizace. Spektrální karyotypováná. Technologie array-CGH. 14. Mezinárodní systém nomenklatury lidských chromozómů (ISCN).

Literatura

Kuglík, P.: Základy molekulární cytogenetiky člověka. Skriptum - elektronická forma.IS MU, 2006.Kuglík, P.: Vybrané kapitoly z cytogenetiky. Skriptum, Masarykova univerzita, Brno, 2000.SNUSTAD, D. Peter, Michael J. SIMMONS, Jiřina RELICHOVÁ , Jiří DOŠKAŘ , Jiří FAJKUS , Petr HOŘÍN , Aleš KNOLL , Petr KUGLÍK , Jan ŠMARDA , Jana ŠMARDOVÁ , Renata VESELSKÁ a Boris VYSKOT . Genetika. 1. vyd. Brno: Masarykova univerzita, 2009. 894 s. Učebnice. ISBN 978-80-210-4852-2. URL infoNUSSBAUM, Robert L., Roderick R. MCINNES a Huntington F. WILLARD. Klinická genetika. Translated by Petr Goetz. 6. vyd. Praha: TRITON, 2004. 426 s. ISBN 80-7254-475-6. infoMICHALOVÁ, Kyra. Úvod do lidské cytogenetiky. Vyd. 1. V Brně: Institut pro další vzdělávání pracovníků ve zdravotnictví v Brně, 1999. 172 s. ISBN 80-7013-281-7. info

Požadavky

Bi3060 Obecná genetika && Bi4020 Molekulární biologie Zvládnutí znalostí z oboru genetika a molekulární biologie na úrovni části maturity z biologie.

Garant

doc. RNDr. Petr Kuglík, CSc.

Vyučující

doc. RNDr. Petr Kuglík, CSc.