Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Ekologie společenstev a makroekologie (Bi6340)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu Bi6340 - Ekologie společenstev a makroekologie, Přírodovědecká fakulta, Masarykova univerzita (MU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Na konci přednášky by studenti měli porozumět základním strukturám a procesům, které se vyskytují v mnohodruhových biologických systémech v lokálním, regionálním a globálním měřítku, se zaměřením na druhovou diverzitu a její příčiny.

Osnova

1. Pojem společenstvo: jeho vymezení, struktura a způsoby popisu (klasifikace a gradientová analýza), vztah mezi lokálními a regionálními procesy, cíle ekologie společenstev a makroekologie, individualistické a organismální pojetí společenstva, sdružovací pravidla;2. Změny společenstev v čase: typy a mechanismy sukcese, klimax, raně a pozdně sukcesní druhy a jejich vlastnosti, cyklické změny společenstev;3. Měření diverzity: druhová bohatost, indexy diverzity, ekvitabilita a beta diverzita;4. Lokální druhová bohatost: teorie niky a kompetitivního vyloučení, závislost druhové bohatosti na produktivitě a disturbanci, regionální vlivy na lokální druhovou bohatost, species pool;5. Globální biodiverzita: odhady počtu druhů na Zemi, stabilita vs. nárůst, hromadná vymírání, adaptivní radiace, současné globální změny biodiverzity;6. Biodiverzita ostrovů: teorie ostrovní biogeografie a její zobecnění;7. Vztah mezi počtem druhů a velikostí plochy;8. Latitudinální a altitudinální gradient biodiverzity: hypotézy vysvětlující velkou tropickou biodiverzitu, altitudinální gradient a efekt středu domény, gradienty stanovištní heterogenity;9. Relativní abundance druhů: její statistické a biologické modely, vzácnost druhů10. Nulové modely v makroekologii: Hubbellova neutrální teorie;11. Metabolická teorie ekologie: vztah energie a rychlosti biologických procesů včetně evoluce a sukcese;12. Biologické invaze: základní pojmy invazní ekologie, rozdíly v invadovanosti velkých území a biotopů, teorie invazibility, druhová bohatost vs. invazibilita.

Literatura

povinná literaturaKREBS, Charles J. Ecology :the experimental analysis of distribution and abundance. 5th ed. San Francisco: Benjamin Cummings, 2001. xx, 695 s. ISBN 0-321-04289-1. infoBEGON, Michael, John L. HARPER a Colin R. TOWNSEND. Ekologie :jedinci, populace a společenstva. Translated by Bronislava Grygová. 1 vyd. Olomouc: Vydavatelství Univerzity Palackého, 1997. xxiv, 949. ISBN 80-7067-695-7. info

Požadavky

Bi5080 Základy ekologie

Garant

prof. RNDr. Milan Chytrý, Ph.D.

Vyučující

prof. RNDr. Milan Chytrý, Ph.D.