Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Speciální metody analýzy mikroorganizmů I. - cvičení (Bi6721c)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu Bi6721c - Speciální metody analýzy mikroorganizmů I. - cvičení, Přírodovědecká fakulta, Masarykova univerzita (MU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Na konci kursu studenti prokáží praktickou schopnost provádět izolaci DNA, PCR a gelovou elektroforézu ze vzorků bakterií a kvasinek.

Osnova

1. Příprava bakteriálních lyzátů z kultur čeledi Pasteurellaceae.2. Amplifikace tří specifických genů.3. Elektroforéza výsledku, purifikace PCR produktů.4. Elektroforéza po purifikaci, kvantifikace a příprava vzorku pro odeslání k sekvenování.5. Počítačová analýza výsledku sekvenování.6. Izolace genomové DNA z bakteriální kultury Escherichia coli.7. Stanovení koncentrace a čistoty DNA spektrofotometricky.8. Izolace genomové DNA ze vzorku s obsahem Chlamydia trachomatis.9. Orientační stanovení koncentrace a čistoty DNA spektrofotometricky.10. Polymerázová řetězová reakce systémem end-point, gelová elektroforéza.11. Real-time PCR pro Chlamydia trachomatis.12. Izolace DNA z kvasinek (fenol-chloroformová extrakce), gelová elektroforéza.13. PCR ITS regionu pro odlišení komplexu Saccharomyces sensu stricto, gelová elektroforéza.14. Štěpení PCR produktu restrikční endonukleázou, gelová elektroforéza.

Literatura

Green, M.R., Sambrook, F. Molecular Cloning. A Laboratory Manual. 4th ed. Cold Spring Harbor Laboratory Press. 2012 ​Kopecká, J., Bartoš, M. Speciální metody analýzy mikroorganizmů I, návody ke cvičení​, 2014

Požadavky

NOW ( Bi6721 Spec. met. an. mikroorg. I. )Předmět je určen pro studenty, kteří chtějí prakticky zvládnout metodu PCR (polymerázová řetězová reakce).

Garant

prof. RNDr. Zdeněk Hubálek, DrSc.

Vyučující

doc. RNDr. Milan Bartoš, Ph.D.Mgr. Jana Kopecká