Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Speciální fyziologie krve (Bi6728)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu Bi6728 - Speciální fyziologie krve, Přírodovědecká fakulta, Masarykova univerzita (MU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Přednáška je koncipována jako průřez vybranými oblastmi hematologie člověka a srovnávací hematologie jednotlivých tříd obratlovců. Jsou v ní zahrnuty jak popisy jednotlivých krevních komponent, jejich funkce, jejich ontogenetický a fylogenetický vývoj tak celková úloha krve ve fyziologických a patofyziologických funkcích organismu. Celkově s v přednášce zdůrazňují obecné principy fyziologické funkce krve s ohledem na zvláštnosti u jednotlivých tříd obratlovců.

Osnova

Obecné vlastnosti a funkce krve; krevní oběh (fyzikální podmínky oběhu krve); krevní plasma (složení, funkce nejvýznamnějších komponent); hemopoéza (erytropoéza, lymfopoéza, granulopoéza, trombopoéza), srovnání různých tříd obratlovců; červené krvinky (funkce), hemoglobin; krevní skupiny; bílé krvinky (rozdělení, funkce); lymfatický systém; krevní destičky; hemokoagulace (jednotlivé faktory, vnitřní a vnější koagulační kaskáda, poruchy koagulace, terapeutické možnosti); angiogeneze (základní principy, patologické stavy).

Literatura

doporučená literaturaPECKA, Miroslav. Laboratorní hematologie v přehledu :fyziologie a patofyziologie krevní buňky. 1. vyd. Český Těšín: FINIDR, 2006. 304 s. ISBN 80-86682-02-1. infoLaboratorní hematologie v přehledu :buňka a krvetvorba. Edited by Miroslav Pecka. 1. vyd. Český Těšín: FINIDR, 2002. 160 s., ba. ISBN 80-86682-01-3. infoLaboratorní hematologie v přehledu :fyziologie a patofyziologie hemostázy. Edited by Miroslav Pecka. 1. vyd. Český Těšín: FINIDR, 2004. 237 s., ba. ISBN 80-86682-03-X. info

Požadavky

Bi3030 Fyziologie živočichů Bi3030 nebo Bi5220 případně obdobné předměty z jiné fakulty MU nebo jiné univerzity

Garant

Mgr. Lukáš Kubala, Ph.D.

Vyučující

Mgr. Lukáš Kubala, Ph.D.RNDr. Milan Číž, Ph.D.doc. RNDr. Antonín Lojek, CSc.