Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Evoluční ekologie (Bi7004)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu Bi7004 - Evoluční ekologie, Přírodovědecká fakulta, Masarykova univerzita (MU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Evoluční ekologie představuje studium selektivních tlaků kladených prostředím na organismy a evolučních odpovědí k těmto tlakům. Centrálním tématem kurzu „Evoluční ekologie“ je analýza biologie druhů z pohledu evoluční biologie a ekologie.

Osnova

1. Darwinova biologie – ekologie a evoluce, evoluční stromy. Variabilita, její příčiny a evoluční význam variability.2. Mechanizmy evoluce – přírodní selekce, molekulárni evoluce, adaptace, fenotypická plasticita, speciace a extinkce3. Ekologické a biogeografické aspekty evolučních změn.4. Evoluce a ekologie biodiverzity. Diverzifikace.5. Fyzikální ekologie organizmů – vliv těploty a světla na funkce organizmů, adaptace organizmů, velikost a tvar organizmů – vliv na strukturu a funkci organizmů, alometrické metody. Jak organizmy pracují? – mechanizmy regulace, osmoregulace, látkové výměny a transportu látek. Evoluce fyzikálních systému organizmů,6. Evoluce hlavních složek životních historií – teorie alokace energie na principu kompromisů, fitnesss a životní složky, vek a velikost v období pohlavní zralosti, velikost a počet potomků, evoluce stárnutí, životní cykly, poměry pohlaví a sexuální alokace, ekologická specializace a generalizace.7. Fylogeneze a její aplikace v evolučně-ekologických studiích. Princípy makroevoluce -fylogenetický strom, komparativní metody, metoda fylogeneticky nezávislých kontrastů. Integrace micro- a makroevoluce – koevoluce, evoluce člověka – historie ovlivňující onemocnění, selekce a virulence.8. Vnitrodruhové interakce z pohledu evolučně-ekologického. Evoluce a ekologie pohlavní chování (sexuální selekce, sexuální konflikt, strategie párování, sociální evoluce). Behaviorální ekologie a speciace.9. Potravní chování, evoluční ekologie pohybu.10. Mezidruhové interakce z pohledu evolučně-ekologického. Evoluce ekologické niky. Numerická a funkční odpověď kompetice, evoluční restrikce niky, koexistence druhů.11. Evoluce a ekologie sexu – strategie rozmnožování, role sexuální ornamentace v sexuální selekci, hypotéze handicapu, hypotéze handicapu imunokompetence, hypotéze ochrany spermii, koexistence pohlavního a nepohlavního rozmnožování, Červená královna.12. Parazitizmus v evoluční ekologii - evoluce ekologických charakterů parazitů, původ parazitizmu, speciace a diverzifikace parazitů, strategie využívaní hostitele, agregace parazitů - ekologické příčiny a evoluční následky13. Imunita z pohledu evolučně-ekologického. Imunitní geny a investice do imunity. Imunita versus reprodukce. Parazity zprostředkovaná selekce MHC genů, role MHC v sexuální selekci.

Literatura

povinná literaturaFLEGR, Jaroslav. Evoluční biologie. Vyd. 1. Praha: Academia, 2005. 559 s. ISBN 80-200-1270-2. infodoporučená literaturaFox C. W., Rolf D. A., Fairbain D.J. 2001. Evolutionary Ecology: Concepts and Case Studies. Oxford University Press.Stearns S. C. , Hoekstra R. F. 2005. Evolution, an introduction, second edition - Oxford university Press, OxfordRose M. R., Mueller L. D. 2006. Evolution and ecology of the organism. Pearson Prentice Hall, USA.Moya A., Font E. 2004. Evolution, from molecules to ecosystems - Oxford university press, Oxford.Gotelli N. J. 1998. A Primer of Ecology, second edition - Sinauer Associates, Inc.Westneat D. F., Fox C. W. 2010. Evolutionary behavioral ecology - Oxford university press, Oxford.Bell G. 2008. Selection, the mechanism of evolution, second edition, Oxford University Press, Oxford.POULIN, Robert. Evolutionary ecology of parasites. 2nd ed. Princeton, N.J.: Princeton University Press, 2007. x, 332 s. ISBN 9780691120850. info

Požadavky

Bi6340 Ekologie společ. a makroekol. && Bi8150 Evoluční biologie

Garant

doc. RNDr. Andrea Vetešníková Šimková, Ph.D.

Vyučující

doc. RNDr. Andrea Vetešníková Šimková, Ph.D.