Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Fyziologie bakterií - cvičení (Bi7030c)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu Bi7030c - Fyziologie bakterií - cvičení, Přírodovědecká fakulta, Masarykova univerzita (MU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Hlavním cílem kurzu je seznámit studenty se principy práce s mikrobiálními buňkami (bakterie i kvasinky) a bakteriofágy a za pomoci souboru vybraných úloh je vybavit dovednostmi potřebnými pro řešení nejrůznějších problémů, které před ně fyziologie bakterií může postavit. S využitím vybraných technik používaných ve fyziologických laboratořích se v praxi seznámí růstovými charakteristikami bakteriálních buněk a fágů, vlivem teploty a UV záření na lyzogenní buňky a bakteriofágy, připraví si hrubý enzymatický preparát, otestují jeho enzymatickou aktivitu a otestují fyziologické parametry průmyslových kmenů kvasinek. Studenti se naučí vyhodnotit získaná experimentální data, interpretovat výsledky a vyvodit z nich závěry, případně při nezdaru pokusu identifikovat, kde mohlo dojít k chybě. Získané výsledky zpracují do formy protokolu, který představuje přípravu na publikování v odborných periodikách.

Osnova

Stanovení bakteriálních bílkovin. Stanovení bakteriální sušiny. Stanovení růstové křivky bakterií plotnovou metodou. Jednostupňová růstová křivka bakteriofága. Uvolnění fága z lyzogenní kultury UV indukcí. Inaktivace fága teplotou. Stanovení dehydrogenázové aktivity nativních bakteriálních buněk. Příprava acetonového prášku (HEP)s fosfatázovou aktivitou. Stanovení fosfatázové aktivity acetonového prášku a nativních buněk. Vliv těžkých kovů na růst bakteriálních buněk a produkci secernovanych bílkovin. Stanovení flokulace kvasinek.

Literatura

Horáková, D., Němec, M. (2003) : Laboratorní cvičení z fyziologie bakterií (Laboratory protocols from bacterial physiology)Schemata pro jednotlivé úlohy poskytne vyučující. Laboratory protocols are provided by teacher.

Garant

doc. RNDr. Miroslav Němec, CSc.

Vyučující

doc. Ing. Martin Krsek, CSc.