Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Klinická antropologie (Bi7123)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu Bi7123 - Klinická antropologie, Přírodovědecká fakulta, Masarykova univerzita (MU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Studenti se v rámci předmětu seznámí s využitím antropologických metod a poznatků v klinické praxi. Pozornost bude věnována patologicky změněnému růstu a vývinu, a taktéž významu antropologických norem pro klinickou praxi, antropologickému skríningu, biotypologii (typ telesné stavby a náchylnosti k určitým nemocem).

Osnova

1.týden: Předmět a cíle klinické antropologie.2.týden: Antropologie nemocných a postižených.3.týden: Chromozomální aberáce, metabolické poruchy, endokrinopatie.4.týden: Obezita.5.týden: Ostatní orgánové poruchy a nemoci.6.týden: Tělesná stavba a nemoci.7.týden: Využití antropologických metod v lékařské praxi.8.týden: Antropometriea v rámci lékařského skríningu.9.týden: Antroskopie v rámci lékařského skríningu.10.týden: Antropologický skríning.11.týden: Metody matematické statistiky v klinické antropologii.12.týden: Normy a jejich využití v klinické antropologii.13.týden: Přínos klinické antropologie do antropologické teorie.

Literatura

doporučená literaturaNováková, M., Hloušková, Z., 1984: Klinická antropologie. Avicenum Praha .Drobná, M.: Klinická antropológia. In: Pospíšil, M. M. a kol.: Biológia človeka 2. s. 231-244.

Garant

prof. RNDr. Jan Šmarda, CSc.

Vyučující

RNDr. Michaela Dörnhöferová, Ph.D.doc. RNDr. Eva Drozdová, Ph.D.