Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Lékařská mikrobiologie (Bi7170)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu Bi7170 - Lékařská mikrobiologie, Přírodovědecká fakulta, Masarykova univerzita (MU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Na konci kursu budou studenti schopni porozumět patogenitě a virulenci bakterií, vylučování mikroorganismů z těla; porozumět normální tělesné mkroflóře, diagnostice a základům terapie chorob jednotlivých orgánových systémů, včetně virových, mykotických a parazitárních agens; pracovat s informacemi, týkajícími se racionální antimikrobiální terapie. Hlavním cílem kursu je vytvoření praktických kompetencí pro odbornou práci v laboratoři klinické mikrobiologie.

Osnova

Fungování laboratoře klinické bakteriologie, algoritmická diagnostika, časové důsledky;Přehled klinicky významných bakteriíPřehled antimikrobiálních látekRespirační infekce a jejich původci**Trávicí infekce a jejich původci**Močové infekce a jejich původci**STD a jejich kultivovatelní původciInfekce kůže, ran a tkání a jejich původci**Nemoci způsobené špatně kultivovatelnými bakteriemi I, II (tbc, spirochety, mykoplasmata, rickettsie, chlamydie)**Antigen a protilátka, využití v diagnosticeImunizace pasivní a aktivníVirová onemocnění člověka (přehled)**Mykotická a parazitární onem. člověka **Antimikrobiální terapie v praxi, atb střediskaNozokomiální infekce****V těchto přednáškách bude poskytnut ucelený přehled, tj. nejen přehled patogenů, léčba a prevence, ale i přehled epidemiologie, přehled klinických příznaků (+ obrázky pacientů),

Literatura

VOTAVA, Miroslav . Lékařská mikrobiologie obecná. 1. vyd. Brno: Neptun, 2001. 247 s. ISBN 80-902896-2-2. infoVOTAVA, Miroslav . Lékařská mikrobiologie speciální. 1. vyd. Brno: NEPTUN, Březová 18, 637 00 Brno, 2003. 495 s. ISBN 80-902896-6-5. infoVOTAVA, Miroslav , Monika HEROLDOVÁ , Petr ONDROVČÍK , Filip RŮŽIČKA , Vladana WOZNICOVÁ a Ondřej ZAHRADNÍČEK . Lékařská mikrobiologie - protokoly k praktickým cvičením. 1. vyd. Brno: Vydavatelství Neptun, 2004. 94 s. ISBN 80-902896-7-3. infoVOTAVA, Miroslav a Petr ONDROVČÍK . Vybrané kapitoly z klinické mikrobiologie. 1. vyd. Brno: Masarykova universita, 1998. 90 s. ISBN 80-210-1805-4. infoVOTAVA, Miroslav , Vlastimil OBDRŽÁLEK , Petr ONDROVČÍK , Filip RŮŽIČKA , Ondřej ZAHRADNÍČEK a Vladana WOZNICOVÁ . Lékařská mikrobiologie II. Přehled vyšetřovacích metod v lékařské mikrobiologii. 1. vyd. Brno: Masarykova univerzita. Lékařská fakulta, 2000. 309 s. ISBN 80-210-2272-8. infoBEDNÁŘ, Marek. Lékařská mikrobiologie : bakteriologie, virologie, parazitologie. 1. vyd. Praha: Marvil, 1996. 558 s. : i. infoBJARNSHOLT, Thomas, Claus MOSER a Niels HØIBY. Biofilm Infections. : Springer, 2011. ISBN 978-1-4419-6084-9. e-book infoZákladní jsou první tři tituly. Ostatní jsou doplňkové.

Požadavky

Zkouška z obecné mikrobiologie, biochemie, taxonomie bakterií.

Garant

Mgr. Andrea Vávrová, Ph.D.

Vyučující

MUDr. Lenka Černohorská, Ph.D.Mgr. Monika Dvořáková Heroldová, Ph.D.doc. MUDr. Filip Růžička, Ph.D.prof. MUDr. Miroslav Votava, CSc.doc. MUDr. Vladana Woznicová, Ph.D.Ing. Veronika Holá, Ph.D.Mgr. Martina MahelováMUDr. Ondřej ZahradníčekIva Holešovská