Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Didaktika biologie (Bi7221)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu Bi7221 - Didaktika biologie, Přírodovědecká fakulta, Masarykova univerzita (MU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Obsah a rozsah výuky biologie na střední škole. Vyučovací zásady ve výuce biologii. Metody výuky biologie. Vyučovací formy ve výuce biologie. Učebnice biologie pro střední školy, rozšiřující literatura pro výuku biologie na střední škole. Sběr a preparace rostlinného a živočišného materiálu, údržba sbírek. Beseda s pedagogy středních škol.Na konci kurzu bude student schopen:orientovat se v současně používaných středoškolských učebnicích a další literatuře,přípravit vyučovací hodiny z biologie v rozsahu odpovídajícím střední škole a vybrat pro tyto hodiny vhodné formy a metody práce,vybrat a připravit vhodné pomůcky pro výuku biologie,sestavit didaktický test,přípravit laboratorní cvičení a terénní exkurzi.

Osnova

1. Obsah a rozsah výuky biologie na střední škole (učební osnovy).2. Vytváření biologických pojmů.3. Názornost, vědeckost, soustavnost, postupnost výuky biologii.4. Výklad, vysvětlování, přednáška. Heuristická metoda.5. Pozorování a pokus ve výuce biologii.6. Práce s učebnicí, pracovním listem.7. Projektové vyučování. Didaktická hra.8. Hodina základního typu. Písemná příprava na hodinu.9. Laboratorní práce. Terénní exkurze.10. Názorné pomůcky (příprava, demonstrace).11. Učebnice biologie pro střední školy, rozšiřující literatura pro výuku biologie na střední škole (určovací klíče, atlasy přírodnin, populárně naučné časopisy, Internet, didaktické časopisy).12. Prověřování vědomostí: písemný test, ústní zkoušení.13. Beseda s pedagogy středních škol.

Literatura

ALTMANN, Antonín a František HORNÍK. Vybrané kapitoly z didaktiky biologie. 2. Vyd. 1. Praha: Státní pedagogické nakladatelství, 1986. 135 s. infoALTMANN, Antonín a František HORNÍK. Vybrané kapitoly z didaktiky biologie. 1. Vyd. 1. Praha: Státní pedagogické nakladatelství, 1985. 217 s. infoALTMANN, Antonín. Výchova ve výuce biologii : kapitola z didaktiky biologie. Vyd. 1. Praha: Státní pedagogické nakladatelství, 1976. 106 s. infoALTMANN, Antonín. Metody a zásady ve výuce biologii. Vyd. 1. Praha: Státní pedagogické nakladatelství, 1975. 285 s. infoALTMANN, Antonín. Přírodniny ve vyučování biologii a geologii [Altmann, 1975]. Vyd. 3. upravené. Praha: Státní pedagogické nakladatelství, 1975. 157 s. infoALTMANN, Antonín a Marie KUBÍKOVÁ. Biologický náčrtník : zoologie. Vyd. 1. Praha: Státní pedagogické nakladatelství, 1972. 15 s. + 15. infoALTMANN, Antonín. Přírodniny ve vyučování biologii a geologii [Altmann, 1972]. Vyd. 2. upravené. Praha: Státní pedagogické nakladatelství, 1972. 133 s. infoALTMANN, Antonín. Didaktické zásady ve výuce biologii (Kapitola z didaktiky biologie). Vyd. 1. Praha: Státní pedagogické nakladatelství, 1971. 65 s. infoALTMANN, Antonín. Pomůcky pro výuku biologii. Vyd. 1. Praha: Státní pedagogické nakladatelství, 1971. 130 s. : i. infoALTMANN, Antonín. Pomůcky pro výuku biologii. Vyd. 1. Praha: Státní pedagogické nakladatelství, 1971. 130 s. : i. infoALTMANN, Antonín. Vyučovací metody v biologii (Kapitola z didaktiky biologie. Vyd. 1. Praha: Státní pedagogické nakladatelství, 1970. 229 s. : i. info

Požadavky

Obecná didaktika.

Garant

Mgr. Olga Rotreklová, Ph.D.

Vyučující

Mgr. Olga Rotreklová, Ph.D.