Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Aplikovaná genetika a šlechtění rostlin (Bi7240)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu Bi7240 - Aplikovaná genetika a šlechtění rostlin, Přírodovědecká fakulta, Masarykova univerzita (MU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Přednáška navazuje na teoretické poznatky studentů z přednášek genetiky rostlin a je zaměřena na jejich aplikaci a další rozšíření v oblasti šlechtění u konkrétních druhů kulturních plodin. Poskytne poznatky o historii a funkci šlechtění rostlin, o jeho praktických cílech jako je šlechtění na fyziologické a morfologické znaky, na rezistenci k biotickým a abiotickým faktorům, na kvalitativní znaky (zvýšený obsah proteinů, obsah mastných kyselin, bezsemenné plody, zpožděné dozrávání), o postupu šlechtění na nové znaky s využitím rostlinných biotechnologií a genového inženýrství. Přinese informace o výsledcích šlechtění vybraných plodin, o zavádění nových odrůd a ochraně autorských práv. Některá témata jsou součástí státní závěrečné zkoušky z Molekulární biologie a genetiky.

Osnova

1. Genové zdroje a původ kulturních rostlin - Genomové změny v evoluci rostlin a jejich důsledky.2. Šlechtění rostlin - Historie a funkce šlechtění rostlin, genetická analýza ve šlechtění rostlin, záměrné rozšiřování variability ve šlechtění, metodické přístupy – hybridizace, mutageneze, polyploidie, haploidie, explantátové kultury, biotechnologie. Molekulární markery a jejich využití ve šlechtění rostlin - molekulární šlechtění.3. Genomové změny a jejich význam4. Vzdálená hybridizace - Charakteristika vzdálených hybridů. Praktické úspěchy vzdálené hybridizace.5. Alogamie a autogamie rostlin - Postupy šlechtění u autogamních a alogamních plodin.6. Vegetativně množené druhy - Postupy šlechtění u vegetativně množených druhů. Mutační šlechtění vegetativně množených druhů.7. Samčí sterilita - Praktické využití samčí sterility.8. Heteroze - Praktické využití heteroze u autogamních druhů. Praktické využití heteroze u alogamních druhů. Tvorba syntetických populací.9. Fixace dusíku - Podstata symbiotické fixace vzdušného dusíku rostlinami. Tvorba orgánů souvisejících se symbiotickou fixací dusíku. Rostlinné geny determinující symbiotickou fixaci dusíku a jejich funkce. Bakteriální geny determinující symbiotickou fixaci dusíku a jejich funkce. Podstata specificity interakce rostlinný druh – rhizobia.10. Praktické cíle šlechtění rostlin - Šlechtění na fyziologické a morfologické znaky. Šlechtění na rezistenci k biotickým a abiotickým faktorům. Šlechtění na kvalitativní znaky (zvýšený obsah proteinů, obsah mastných kyselin, bezsemenné plody, zpožděné dozrávání). Postup šlechtění na nové znaky s využitím rostlinných biotechnologií a genového inženýrství.11. Šlechtění vybraných plodin - Taxonomie, původ a historie, ekonomická důležitost, genové zdroje, charakter genomu, biologie kvetení, reprodukční biologie, hlavní šlechtitelské metody, šlechtitelské cíle.12. Semenářství a udržovací šlechtění. Zavádění nových odrůd. Ochrana autorských práv.Možnosti rozšíření genetické diverzity. Semenné a genové banky.

Literatura

doporučená literaturaPrinciples of plant genetics and breeding. Edited by George Acquaah. 1st pub. Malden, MA: Blackwell Pub., 2007. xii, 569 s. ISBN 978-1-4051-3646-4. infoneurčenoŘEPKOVÁ, Jana a Jiřina RELICHOVÁ . Genetika rostlin. 1. vyd. Brno: Masarykova univerzita Brno, 2001. 269 s. 3489/Př-12/01-17/30. ISBN 80-210-2736-3. infoHUGHES, Monica A. Plant molecular genetics. 1st pub. Essex: Longman, 1996. 236 s. ISBN 0-582-24730-6. info

Požadavky

Bi3060 Obecná genetika && Bi4020 Molekulární biologie Dřívější absolvování a zvládnutí požadavků předmětů Obecná genetika aMolekulární biologie je výhodou.

Garant

doc. RNDr. Jana Řepková, CSc.

Vyučující

doc. RNDr. Jana Řepková, CSc.