Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Metodické přístupy v historické antropologii (Bi7360)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu Bi7360 - Metodické přístupy v historické antropologii, Přírodovědecká fakulta, Masarykova univerzita (MU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

V kurzu se studenti seznámí s různými metodikami a postupy antropologického výzkumu jejichž prostřednictvím lze zjistit biologické vlastnosti jedince na základě studia a lidské kostry. Jedná se o nadstavbový kurz, který se nesoustřeďuje na výuku určování základních charakteristik jakou jsou pohlaví a věk, nýbrž se snaží dále znalosti antropologických technik prohlubovat. Kromě přehledu metodických přístupů ke kostrovým populacím bude také nastíněna metodika výzkumu mumifikovaných těl. Absolventi kurzu by měli mít přehled o tom, jaké biologické charakteristiky lze na základě studia kosterních pozůstatků člověka zjistit a jakým způsobem při tom postupovat a jak je interpretovat z hlediska celých populací.

Osnova

1.Úvod. Kosterní materiál jako pramenný zdroj pro výzkum biologických znaků populací našich předků.2. Rekonstrukce demografické struktury vymřelých populací. Zkrácené demografické tabulky, jejich interpretace. Výpočet velikosti populace.3. Studium proporcí těla. Vyhodnocení rozměrů lebky a postkraniálního skeletu. Asymetrie skeletu. Umělé deformace částí skeletu.4. Základy paleopatologie. Metodika studia patologických stavů. Diferenciální diagnostika. Přehled nejčastějších nemocí a zranění. Parazitární nákazy a jejich identifikace.5. Studium projevů fyzické zátěže organismu. Vliv profese na změny na skeletu. Nemoci.6. Rekonstrukce složení stravy. Metody analýzy stopových prvků, stabilních izotopů C a N. Mikroabraze zubní skloviny. Vypovídací hodnota těchto metod.7. Migrace. Metody studium izotopů stroncia, haplotypy mitochondriální DNA. Vhodnost použití těchto metod za různých okolností.8. Studium příbuznosti. Epigenetické znaky na skeletu, na chrupu. Klady a zápory studia příbuznosti na základě epigenetických znaků. Možnosti užití genetických metod. Limitující faktory.9. Paleosérologie. Určování sérologických vlastností prostřednictvím absorbčně eluční (AE) a absorbčně inhibiční metody (AI). Genetické určování krevních skupin. Výhody a nevýhody jednotlivých metod.10. Rekonstrukce podoby podle lebky. Grafická rekonstrukce, plastická rekonstrukce. Výhody a nevýhody. Rozdíly při rekonstrukci podoby u historického a recentního materiálu.11. Metodické základy výzkumu mumifikovaných těl.

Literatura

AUFDERHEIDE, Arthur C. The scientific study of mummies. New York: Cambridge University Press, 2003. xvii, 608. ISBN 0-521-81826-5. infoBiological anthropology :of the human skeleton. Edited by Anne M. Katzenberg - Shelley R. Saunders. New York: Wiley-Liss, 2000. xxiii, 504. ISBN 0-471-31616-4. infoCAPASSO, Luigi, Kenneth A. R. KENNEDY a Cynthia Ann WILCZAK. Atlas of occupational markers on human remains. Teramo: Edigrafital S.p.A., 1999. 183 s. ISBN 978-80-401-7869-9. infoAUFDERHEIDE, Arthur C. a Conrado RODRÍGUES-MARTÍN. The Cambridge encyclopedia of human paleopathology. Cambridge: Cambridge University Press, 1997. xviii, 478. ISBN 0-521-55203-3. infoVergleichenden Biologie des Menschen :Lehrbuch der Anthropologie und Humangenetik. Edited by Rainer Knussmann. 2. bearb. Aufl. Stuttgart: Gustav Fischer Verlag, 1996. xii, 524 s. ISBN 3-8274-0763-X. info

Garant

prof. RNDr. Jan Šmarda, CSc.

Vyučující

doc. RNDr. Eva Drozdová, Ph.D.